Cenaclul „Noduri şi Semne”. Una cosa mentale

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Una cosa mentale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În seara zilei de 7 iunie, membrii Cenaclului "Noduri şi Semne" au onorat lansarea retrospectivei "Constantin Adrian (Cornel) Corcăcel" (un album de artă, de fapt), publicată în condiții grafice excepționale la editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos" Galați sub semnătura neobositului arhivist și senior al istoriei artei plastice gălățene Corneliu Stoica.

În fața unui public numeros, divers și rafinat, întâmpinat cu grație în spațiul clasic al Casei Artelor gălățene de amfitrioana Erika Guadagnin, au performat Constantin Adrian Corcăcel - artist multipremiat și consacrat în lumea atât de fluidă a plasticii românești, Corneliu Stoica - biograf al fenomenului artistic gălățean, precum și directorul de conștiință al Cenaclului "Noduri și Semne", Adrian G. Secară.

A. G. Secară, în deja consacrata sa manieră spontană și inspirat-teatrală, l-a aureolat pe sclavul literelor, l-a aureolat pe sclavul formei și al culorii, oferindu-ni-i apoi frumos, publicului, ca pretexte ale unui inedit happening cultural. Să nu fim înțeleși greșit, dar... nu este omul un pretext al faptelor sale? Povești, despre începuturi, neliniște, aventură, speranță și glorie, lucrări de artă (amplificând și multiplicând spațiul Casei Artelor de parcă ramele lucrărilor expuse ar fi ramele unor ferestre către lumea altor universuri - fenomenul poate fi încă verificat, până la o neprecizată dată), în fine, acorduri muzicale, iscate de Olga Babii, peste care au înflorit de îndată cele mai firești și mai entuziaste aplauze - iată faptele.

Dacă, în aceste zile, veți vizita Casa Artelor, poate că veți mai găsi sub grafica lui Adrian Corcăcel poeme de A. G. Secară, precum acestea: "Privirea omului/ întâlnește cuvintele nespuse ale florii./ Uniți în gând/Cine este floarea/cine este omul?" (La umbra.....); "Cine este mai frumos?/ Îngerul, omul, iasomia?// Gravura ca un tatuaj pe suflet/ sau direct pe inima/ întoarsă pe dos/ pentru a înțelege/ simplu/ grafitul și foița de aur.// Îngerul ca un raft al casei/ unde icoana începe să se/ înalțe:/ Aura și Lancea/ apără/ Efemerul:/ Îngerul nepus la colț/ este însetat.../ Voi ce băutură i-ați pregătit? (My angel).

Ce sunt, în fond, lucrările lui Adrian Constantin (Cornel) Corcăcel? Rostogolire sisifică, a unui destin de profesor, până pe culmi eliberând din greutatea materială a necunoașterii de sine spiritele elevilor săi, de la Colegiul "Dimitrie Cuclin", de la Facultatea de Arte; dar și, după vorba lui Da Vinci, una cosa mentale, pentru a ne reaminti să ieșim din timpul pâinii și al circului, una cosa mentale pentru a ne regăsi, în cea mai bună dintre lumile posibile, melancolia.

Vineri, 14 iunie, de la ora 18.00, la sediul "Vieții libere", va citi Stela Iorga.

Citit 900 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2024 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.