Biserica lui Adam Movilă aşeaptă fonduri de şase ani
Foto: Foto: Maria Stanciu

Biserica lui Adam Movilă aşeaptă fonduri de şase ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Vestigiile bisericii lui Adam Movilă, sfinţită în 1652, au fost descoperite în 2006 * De atunci, nu s-a făcut nimic, iar situl se deteriorează pe zi ce trece

Situl arheologic de la Mănăstirea „Adam”, comuna Drăguşeni, judeţul Galaţi, aşteaptă din anul 2006 să intre într-un program de restaurare şi conservare. Atunci, o echipă de constructori - săpând în preajma aşezării monahale de la Adam pentru a construi câteva chilii - a descoperit în inima pământului temelia fostei ctitorii a lui Adam Movilă. „Ne-am bucurat că am găsit urme ale acestei aşezări mănăstireşti, fapt care a înlăturat ideea că Mănăstirea lui Adam Movilă este o legendă. Ctitoria căpitanului Adam, care a dat şi numele aşezării, a fost şi este realitate, la fel ca şi ctitorul ei şi a fost zidită şi sfinţită în 14 octombrie 1652”, ne-a zis maica Anastasia Cimbru, stareţa de la Mănăstirea „Adam”.

Mare a fost entuziasmul autorităţilor în 2006, când au fost decopertate zidurile vechii aşezări monahale ridicată de căpitanul Adam Movilă la mijlocul veacului XVII. Locaşul a fost doborât la cutremurul din 1802. Actuala biserică a Mănăstirii „Adam” a fost ridicată la 1813 şi restaurată, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, în anii din urmă.

„Cunoaştem situaţia Sitului de la Adam şi în prezent lucrăm la elaborarea documentaţiei pentru clasarea monumentului”, ne-a spus Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi.

Dincolo de avize, de documentaţii şi de formalităţi care tărăgănează de şase ani, un lucru este evident. Situl se deteriorează pe zi ce trece şi autorităţile locale, judeţene şi naţionale trebuie să mişte ceva. Altfel pierdem şi această dovadă materială despre istoria noastră, despre care până în 2006 se presupunea că este o legendă.

Citit 6625 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 August 2012 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.