Duminica Sfintei Cruci

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A treia duminică din Postul Mare este închinată Sfintei Cruci. I s-a mai spus acestei sărbători „Praznicul celei de-a treia închinări a Crucii” şi este o continuare a sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci din 14 septembrie.

Sărbătoarea din 14 septembrie face amintire de găsirea la Ierusalim a  Sfintei Cruci de către Sfânta Împărăteasă Elena. După alţi istorici, Duminica Sfintei Cruci s-ar datora unui alt eveniment duhovnicesc din viaţa Bisericii - dăruirea unui fragment din Sfânta Cruce episcopului Apameiei, pentru ridicarea unei biserici.

Sărbătoarea s-ar fi statornicit în Biserica Primară pe la anii 715-730, iar din acea vreme există o omilie a Patriarhului Gherman al Constantinopolului.

Important este însă că la baza sărbătorii din această duminică stă Sfânta Cruce a Domnului, semnul biruinţei luminii asupra întunericului, a vieţii asupra morţii. Însuşi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a pătimit  şi s-a jertfit pentru noi pe Cruce şi încă jertfă sângeroasă. „Oricine voieşte  să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”, ne îndeamnă Mântuitorul. 

În plin Post al Învierii, urmaţi chemarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, mergeţi în biserici, sprijiniţi preoţii în misiunea de slujire socială a semenilor aflaţi în nevoi.

Citit 922 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.