Cristos a înviat!

Cristos a înviat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De Paşti, copilul Mario-Andrei a fost botezat romano-catolic *

În noaptea Învierii, străzile oraşului s-au umplut de Lumină. Primii care au mărturisit într-un glas „Cristos a înviat – Adevărat a înviat!” au fost credincioşii romano-catolici.

Biserica Romano-Catolică „Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul” a fost din nou neîncăpătoare pentru sutele de gălăţeni care, purtând în mâini lumânări albe, s-au adunat, cu mic cu mare, la sfânta liturghie.

Cei care n-au mai încăput nici măcar pe treptele bisericii au umplut curtea măreţului edificiu. Printre creştinii romano-catolici veniţi la Înviere l-am remarcat, ca în fiecare an, pe inspectorul guvernamental Vasile Curduman.

Botezul lui Mario-Andrei

De Paşti, credincioşii de rit catolic s-au lepădat de Satana, şi-au mărturisit crezul în Dumnezeu, s-au rugat tuturor sfinţilor şi şi-au reînnoit făgăduinţele depuse la botez.

Apoi şi-au dăruit fiecăruia un semn de iertare şi pace. Poate cel mai emoţionant moment al întregii ceremonii a fost botezul lui Mario-Andrei.

Copilul a intrat în rândul credincioşilor romano-catolici într-o noapte a Învierii pe care părinţii şi naşii lui nu o vor uita, cu siguranţă, niciodată.

Osana!

Printre credincioşii veniţi la slujbă erau prezenţi şi câţiva tineri bărbaţi de culoare. Chiar dacă nu înţelegeau atât de bine limba, credinţa în Dumnezeu nu are nevoie de tălmaci.

Glasurile tinerilor cu piele de abanos s-au alăturat celorlalte cântând din inimă „Osana!” „Cristos a înviat!”, le-a spus preotul.

„Adevărat a înviat!”, au mărturisit credincioşii. În acest an catolicii au renunţat la Procesiunea Luminii şi nu au mai înconjurat biserica cântând „Aleluia!” şi purtând în mâini Lumina Învierii.

În schimb, reuniţi în curtea sfântului lăcaş, au aprins toate făcliile de ceară şi au cântat încă o dată din tot sufletul „Cristos a înviat!”.

Apoi au pornit spre case, purtând cu grijă lumânările aprinse pentru că măcar una dintre făcliile Învierii trebuie să pătrundă în locuinţă, iar casa să le fie binecuvântată.

Aproape de miezul nopţii, strada Domnească s-a umplut de lumină. Catolicii porniţi cu Lumină spre case s-au întâlnit cu credincioşii ortodocşi care mergeau la slujbă şi şi-au adresat salutul creştinesc: „Cristos a înviat!”.

Citit 652 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.