Şi în acest an o delegaţie a Patriarhiei noastre Ortodoxe în frunte cu Prea Sfinţitul Varsanufie, prin grija Prea Fericitului Patriarh Daniel, a ajuns în Ţara Sfântă şi a adus - pentru al doilea an consecutiv - Sfânta Lumină de la Biserica Învierii Domnului din Ierusalim, Biserică cu vocaţie universală din locul sfânt şi sfinţitor unde a propovăduit, a pătimit, S-a Răstignit, a Înviat şi S-a înălţat la cer Fiul lui Dumnezeu.
Făclia de Paşte a ajuns în tot pământul românesc, iar la Dunărea de Jos, a ajuns prin purtarea de grijă a Arhiereului locului, fiind adusă de părintele arhimandrit Daniil.
Grădina de la Dunărea de Jos
La Galaţi, mii de pelerini erau sâmbătă în miez de noapte pe Calea Domnească, în faţa Catedralei Arhiepiscopale; oameni de toate categoriile socio-profesionale care au dat curs invitaţiei Arhiereului veşnic Hristos, prin grija şi slujirea Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.
În miez de noapte, clopotul a anunţat începerea ceremoniei de Înviere, în timp ce un impresionant sobor de preoţi şi diaconi - îmbrăcaţi în veşminte de lumină - urmat de reprezentanţii autorităţii locale şi judeţene, au deschis ceremonia.
Miile de creştini au răspuns binecuvântării arhiereşti cu semnul crucii, Sfânta noastră Cruce biruitoare şi înnoitoare. Spre deosebire de alţi ani, în noaptea Învierii, peste Cetatea „Apostolului Andrei” a domnit o atmosferă de pace.
Mii de creştini de toate vârstele de la bunici la prunci, de la părinţi la adolescenţi, toţi era în aşteptarea înnoitoarei Luminii.
Şi spre deosebire de alţi ani, nu am auzit rostite vorbe în deşert, nu am văzut pe parcursul ceremoniei manifestări indecente, ceea ce ne dă încredinţarea că în cei douăzeci de ani de manifestare a credinţei, am crescut în Hristos încet, încet.
Potrivit rânduielii şi tradiţiei Bisericii noastre Dreptmăritoare, Înalt Prea Sfinţitul Casian a fost cel care a chemat tot sufletul creştinesc la înnoire în Duh Sfânt, cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină!”.
Şi lumina s-a răspândit de la candelă la candelă, de la pelerin la pelerin, de la inimă la inimă…
În câteva minute, întunericul care prefigura Mormântul Mântuitorului - în care a fost aşezat Fiul lui Dumnezeu în Vinerea Mare, după pătimirea şi Răstignirea pe Cruce - a devenit Mormânt de viaţă dătător.
Vestea pascală adusă de Arhiereul Dunării de Jos - „Hristos a înviat!” - a primit confirmarea mulţimii: „Adevărat a înviat!”.
În lumina harică a făcliei de Paşte adusă de la Ierusalim, întrega Grădină de la Dunărea de Jos s-a transfigurat de Lumina veşniciei, întreaga adunare Dreptmăritoarea - Păstor, cler şi pelerini - a devenit Biserică vie. Calea Domnească a devenit icoană vie a cerului pe pământ.
„Ca în vremea copilăriei...”
„Paştele - adică trecerea de la o stare duhovnicească la alta - este pentru mine o sărbătoare aparte”, ne mărturisea doamna Maria D. din Galaţi.
„Este o stare de spirit pe care încerc să o percept ca în vremea copilăriei mele, când mergeam pe uliţa din sat pe cărarea ce ducea dintotdeauna la Biserică”.
„Mă bucur că mi-a dat Dumnezeu şansa să mă nasc în Biserica Sa Dreptmăritoare, mă bucur încă o dată că românul a avut şansa ca în ultimele două decenii să-şi regăsească identitatea creştin ortodoxă în Biserica în care s-a născut veşnicia…”.
În mesajul Învierii, Înalt Prea Sfinţitul Casian a spus că, în Anul unităţii noastre de credinţă, „o singură Lumină - Lumina lui Hristos de la Sfântul Mormânt - are darul de a binecuvântata, de a lumina şi a bucura întreg pământul românesc şi creştinesc”.
„Milioane de români, dar şi întreaga lume, pentru că în acest an Paştele a fost sărbătorit simultan de toată creştinătatea, iar Lumina Sfântului Mormânt este sursă de lumină pentru toţi...”.
Ziua care a învins noaptea
„Luminaţi slujitori, cinstiţi trecători, aceasta este ziua care a învins noaptea, a spus în mesajul pascal Înalt Prea Sfinţitul Casian. Lumina aceasta de pe pământ a venit din cer şi are ca sursă de lumină acelaşi Izvor de viaţă dătător - Trupul pnevmatizat al lui Hristos.
Păstraţi această stare, păstraţi în sufletele dumneavoastră această lumină din Lumină. Lumina credinţei Învierii nu se stinge niciodată. Voi sunteţi lumina lumii, iar în această lumină nu poate dăinui criza…”.
În lumina Învierii, Înalt Prea Sfinţitul Casian a îndemnat creştini să nu se grăbească spre case pentru a-şi hrăni trupul, pentru că fac acest lucru mereu, ci să rămână mai mult în Biserica Sa, Biserică ridicată pe mărturia ucenicilor despre pătimirea, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea la Cer a Mântuitorului şi trimiterea în lume a Duhului Sfânt.
„Doar în Lumina credinţei şi a Crezului nostru ne vom ridica deasupra neputinţelor, a neînţelegerilor umane. Iertaţi-i pe toţi cei care v-au supărat, fiţi oameni ai Învierii”.
„Fiţi oameni ai Luminii şi nu ai întunericului! Să refacem solidaritatea între noi, iubirea şi credinţa pe care am moştenit-o de la părinţii părinţilor noştri!”, i-a îndemnat pe creştini Înalt Prea Sfinţitul Casian.
Cu toate că ceremonia se încheiase, vreme de câteva minute, oamenii au rămas pe loc, într-o mirată aşteptare, cântând Imnul pascal, imnul biruinţei vieţii asupra morţii, al bucuriei veşnice...
„Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând, Şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le!”...
Slujba a continuat în Catedrala Galaţilor până spre dimineaţă, când după rugăciune, Arhiereul locului a invitat creştinii la agapa frăţească. Fiecare pelerin înscris în călătoria Învierii a primit cozonac, ouă roşii şi pască.