Cronica de cenaclu: Marius Chiru, Lenin în RDG sau De dragul de a nu se întâmpla nimic

Cronica de cenaclu: Marius Chiru, Lenin în RDG sau De dragul de a nu se întâmpla nimic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna trecută am fost martorii debutului în dramaturgie a lui Marius Chiru cu textul dramatic „Lenin în RDG”. Înarmat doar cu graba de a debuta şi cu dorinţa de a compune ceva măreţ, Marius s-a trezit fără prea multe unelte de expresie dramatică în faţa a trei personaje principale feminine puse pe şotii de neînţeles, al căror dialog pare a fi desprins din delirul frigurilor galbene, fapt ce o face pe Stela Iorga să evalueze scurt textul: „abracadabrant, aiuritor, fără coerenţă”.

“Poem dramatic cu nuanţe expresioniste şi absurde care, deşi cursiv şi «teatral», este greu de înţeles din cauza lipsei de coerenţă şi a unei finalităţi” apreciază Victor Cilincă, în timp ce Simona Toma este de părere că proaspătul dramaturg „şi-a propus prea mult, umplând timpul personajelor cu vorbe de dragul de a fi rostite”.

„Scena pierde din cauza faptului că replicile nu sunt spectaculoase, nu şocheză, nu au poantă. Textul are alternanţe între pasaje teatrale, susţinute din punct de vedere al dialogului şi pasaje încărcate cu monologuri prea pretenţioase, patetice, superficiale” (Ion Avram)

Alexandru Maria consideră piesa „Lenin în RDG” lipsită de naturaleţe, Lucian Oancea remarcă faptul că autorul foloseşte multe simboluri pe care nu le exploatează corect iar Marius Grama apreciază efortul tizului său, însă e de părere că textul prezentat nu poate fi încadrat drept text dramatic.

În timp ce Carmen Neacşu aprinde flacăra speranţei, simţind în textul prezentat o atmosferă dramatică, o trecere de la conştient la subconştient, Tudor Neacşu vine poate cu cea mai plastică descriere a serii caracterizându-l pe autor drept „un antreprenor pungaş care se înscrie la o licitaţie pentru o minune a lumii, însă nu are la îndemână decât un cancioc”.

Acestea fiind spuse, ne aşteptăm ca Marius Chiru să dovedească pe viitor mai multă seriozitate, coerenţă şi luciditate – căci chemare şi determinare există – iar pe DVoastră vă aşteptăm astăzi, la ora 18:00, la sediul cotidianului Viaţa Liberă, pentru a ne delecta împreună cu poeziile Ancăi Şerban Gaiu.

Citit 743 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 11:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.