Care este EXPONATUL LUNII, la Casa Cuza

Care este EXPONATUL LUNII, la Casa Cuza
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În luna aprilie, vizitatorii pot admira la Muzeul "Casa Cuza Vodă" exponatul "Cupa cu trei picioare din tumulul de la Griviţa".

Tumulul reprezintă expresia unui rit funerar început cu aproape cinci milenii în urmă, continuat până la începutul mileniului al II-lea d.Hr. şi trebuie pus în legătură cu unele concepţii spirituale ale generaţiilor de păstori nord-pontici, care au migrat în zona Dunării de Jos.

În anul 1986, cercetările arheologice realizare de către profesorul universitar Mihalache Brudiu pe teritoriul comunei Griviţa au dus la descoperirea a două movile funerare din etapa timpurie a Epocii Bronzului, în zona Văii Gerului, la marginea estică a Câmpiei Tecuciului.

Primul dintre cei doi tumuli, care avea diametrul de 20 de metri şi înălţimea de 0,90 metri, conţinea patru morminte diferite. Dintre acestea, mormântul principal avea groapa de formă dreptunghiulară. Inventarul mormântului al doilea este reprezentat de o cupă cu trei picioare, ornamentată cu şnur pe margine, unde ornamentul este constituit din grupuri de linii oblice.

O altă zonă ornamentală se află pe registrul inferior din interiorul cupei, unde se găsesc amprentele a şase linii, dispuse concentric. Acest vas are un diametru de 18 centimetri şi o înălţime de  şapte centimetri.

Microexpoziţia, organizată de muzeograful Adrian Adamescu, poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 18,00.

Citit 925 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.