Pactul UE pentru Migraţie, mai la toamnă...

Pactul UE pentru Migraţie, mai la toamnă...
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisarul european pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, care are ca sarcină elaborarea mult anticipatei propuneri a Comisiei Europene de revizuire a sistemului de migraţie în blocul comunitar, a declarat duminică că, probabil, planul va fi gata abia în toamnă. Statele membre ale UE trebuie mai întâi să se pună de acord asupra planului de relansare economică după pandemia de coronavirus şi asupra bugetului multianual, a explicat Johansson. "Sunt gata să prezint Pactul pentru Migraţie şi Azil, atunci când va fi momentul, cel mai probabil în septembrie", a anunţat comisarul european.

Elaborarea pactului şi încercarea de a convinge toate cele 27 de state membre ale UE, profund divizate pe acest subiect, să-l accepte, reprezintă fără îndoială cea mai dificilă sarcină din portofoliul lui Johansson. Ani la rând, ţările sudice ale UE au acuzat alte ţări membre de lipsă de solidaritate, în contextul în care multe refuză să preia cota stabilită din zecile de mii de migranţi care ajung în fiecare an în UE pe Marea Mediterană.

În prezent, aşa-numitul Regulament Dublin stipulează că solicitanţii de azil trebuie să depună cererea de azil în prima ţară a UE în care au sosit, un sistem care pune o presiune uriaşă pe Grecia, Italia, Spania şi Malta. Viena, Budapesta şi Praga se numără printre capitalele europene care se opun cotelor obligatorii de redistribuire a migranţilor.

Citit 661 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 01:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.