Polonia renunță la un acord de 30 de ani cu Moscova

Polonia renunță la un acord de 30 de ani cu Moscova
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul polonez a reziliat un acord pe care îl are de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale și infrastructură, a anunțat luni ministrul polonez al Luptei Împotriva Schimbărilor Climatice, Anna Moskwa. "Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind [gazoductul] Yamal. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere", a scris Moskwa, pe Twitter, citată de CNN.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, construirea și întreținerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazului prin Polonia.

De duminică, și Lituania a întrerupt complet importurile de surse de energie rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Decizia a fost anunțată la o zi după ce Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, pe motiv că nu au efectuat plăți în ruble, decizie pe care liderii UE au calificat-o atunci drept o formă de șantaj din partea Moscovei.

Citit 652 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2022 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.