S-a născut un bebeluş de... opt miliarde

S-a născut un bebeluş de... opt miliarde
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), o fetiță care s-a născut într-un spital din cartierul Tondo al capitalei statului Filipine a fost aleasă să fie persoana cu numărul opt miliarde din lume. Ea s-a născut la ora 1:29, marți, 15 noiembrie 2022, și a fost întâmpinată de reprezentanții Comisiei pentru Populație și Dezvoltare.

Tocmai am asistat la nașterea celui de-al optulea miliard locuitor al planetei, în Filipine. Am așteptat nașterea ei aproximativ două ore, am ajuns la spital ora 23:00, iar copilul s-a născut la 1:29 dimineața, prin naștere naturală“, a spus dr. Romeo Bituin, medic-șef al spitalului.

Pentru ONU, "această sporire fără precedent" - în condiţiile în care în 1950 timp planeta avea 2,5 miliarde de locuitori - este rezultatul "creșterii progresive a duratei de viaţă datorită progreselor înregistrate în materie de sănătate publică, nutriţie, igienă personală și medicină. Conform Fanatik, Organizația Națiunilor Unite a anunțat marți că populația lumii a ajuns la opt miliarde, la doar 11 ani după ce pe Terra se stabilise recordul de șapte miliarde. După o creștere semnificativă la mijlocul secolului al XX-lea, se observă o tendinţă de încetinire a creşterii populației. ONU estimează că va dura 15 ani pentru a ajunge la nouă miliarde, iar cifra de 10 miliarde nu este așteptată până în 2080.

ONU a lăudat creșterea populației pe măsură ce nivelul mortalității scade și speranța de viață continuă să crească. Speranța de viață globală este de 72,8 ani, începând cu 2019, o creștere de aproape nouă ani față de 1990. Proiecțiile actuale cred că speranța de viață ar putea fi de 77,2 ani până în 2050. „Acesta este o ocazie de a sărbători diversitatea noastră, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne bucura de progresele în domeniul sănătății, care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat adresat presei.

 

Citit 5604 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2022 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.