Cum arată centrul Kievului anul acesta față de anii trecuți. „Bradul invincibilității”, nevizitat din cauza terorii rusești

Cum arată centrul Kievului anul acesta față de anii trecuți. „Bradul invincibilității”, nevizitat din cauza terorii rusești
Foto Facebook
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deși an de an centru Kievului era plin de ucrainenii care veneau să se bucure de luminițele bradului uriaș care veghea capitala, cândva liniștită a Ucrainei, anul acesta localnicii nu s-au mai îngrămădit să viziteze pomul, care a fost montat după multe ezitări.

Din cauza situației grele în care Ucraina se află, locuitorii fiind nevoiți să trăiască fără electricitate și căldură în toiul iernii. Fotografiile de pe rețelele de socializare sau surprinse de fotografii agențiilor de presă internaționale arată cum centrul capitalei ucrainene este aproape în beznă pe timpul nopții din cauza economisirii electricității pentru a nu pune sub presiune rețeaua energetică, puternic afectată de atacurile repetate cu rachete și drone ale forțelor armate ruse.

Însă luminițele bradului au fost aprinse în Ajunul Crăciunului și prima zi de Crăciun, câțiva locuitori Kievului strângându-se aici pentru a-și face fotografii. Politologul și autorul american Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță și analiză de risc Eurasia Group, a publicat un colaj foto care a surprins diferența dramatică între cum arată anul acesta centrul capitalei ucrainene comparativ cu anii anteriori. Primarul Kievului Vitali Klitschko a declarat că autoritățile au ezitat să monteze bradul de Crăciun din cauza atacurilor rusești care au lovit în mod repetat infrastructura energetică a țării, lăsând de mai multe ori locuitorii Kievului fără electricitate și căldură. Însă Klitschko a spus că primăria s-a adaptat în cele din urmă situației, utilizând un generator diesel pentru beculețele bradului și refolosind unele decorațiuni din anii precedenți.

 

„Îi spunem bradul de Crăciun al invincibilității ucrainene”, a declarat el pentru AFP, adăugând că autoritățile au depus toate eforturile posibile pentru a oferi copiilor un Crăciun, în pofida situației.

 

Anul acesta bradul a fost iluminat doar în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean iar în vârful său în locul tradiționalei stele a fost plasat tridentul, stema Ucrainei.

 

„Rușii încearcă să fure viața normală a cetățenilor noștri dar nu le vom da șansa să ne fure cele mai mari sărbători - Anul Nou și Crăciunul - copiilor noștri”, a mai spus Vitali Klitschko la dezvelirea bradului.

Citit 1527 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 05:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.