China își nuanțează poziția privind fostele state sovietice

China își nuanțează poziția privind fostele state sovietice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Chinei a încercat să nuanţeze, luni, poziţia privind statutul fostelor state sovietice, subliniind că recunoaşte suveranitatea acestor naţiuni, dar Franţa a decis să îl convoace pentru explicaţii pe ambasadorul Chinei, iar Chişinăul și-a exprimat surprindere privind această controversă, relatează Mediafax.

"China respectă statutul de naţiuni suverane în cazul republicilor apărute după destrămarea URSS", a declarat luni Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de cotidianul Le Monde. "China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor şi susţine obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite", a subliniat Mao Ning.

Anterior, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franţa, a generat polemici după ce a afirmat că naţiunile apărute după destrămarea Uniunii Sovietice nu au statut concret în dreptul internaţional. "Ţările din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu este niciun acord internaţional care să le concretizeze statutul de state suverane", a afirmat Lu Shaye, într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI.

Întrebat despre Crimeea, regiune ucraineană anexată de Rusia, Lu Shaye a precizat: "Depinde cum percepem problema. Crimeea aparţinea iniţial Rusiei. Hruşciov a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice. Nu trebuie să fie şicane pe astfel de probleme. Important este să se ajungă la un armistiţiu" în Ucraina.

În pofida clarificărilor oferite de Beijing, ambasadorul chinez, Lu Shaye, a fost convocat luni la Ministerul francez de Externe, conform cotidianului Le Figaro. Anterior, Lituania, Letonia şi Estonia anunţaseră intenţiile de convocare a ambasadorilor Chinei, pentru a oferi explicaţii.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova s-a declarat surprins de afirmaţiile ambasadorului chinez de la Paris. "Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Observațiile ambasadorului chinez în Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze", a declarat Igor Zaharov, consilierul pentru comunicare al ministrului moldovean de Externe, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a condamnat, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, declarațiile ambasadorului chinez la Paris. "Voi exprima astăzi - ceea ce fac și acum - condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU", a declarat ministrul român de Externe.

Mai multe state europene au criticat declaraţiile ambasadorului, care au fost între timp şterse de pe contul de WeChat al ambasadei.

Citit 475 ori Ultima modificare Luni, 24 Aprilie 2023 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.