150 de tone de ulei de motor, deversate în Nipru

150 de tone de ulei de motor, deversate în Nipru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Circa 150 de tone de ulei de motor au ajuns marţi în fluviul Nipru, în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP. "Există, de asemenea, riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului", au arătat oficiali ucraineni. Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest "risc de scurgere suplimentară" la "peste 300 de tone".

Ucrainenii au denunţat un "ecocid" - o crimă împotriva mediului - comisă de Rusia. Distrugerea barajului de la Nova Kahovka generează temeri privind consecinţe nefaste importante asupra florei şi faunei în această zonă din sudul Ucrainei.

Ucraina se numără printre puţinele state, inclusiv Rusia, care au introdus infracţiunea de "ecocid" în legislaţie. Kievul defineşte "ecocidul" ca fiind "distrugerea în masă a florei şi a faunei, otrăvirea aerului sau a resurselor de apă, precum şi orice alte acţiuni care pot provoca un dezastru ecologic", în articolul 441 din Codul său penal.

Citit 822 ori Ultima modificare Marți, 06 Iunie 2023 17:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.