Rachete sol-aer, achiziționate în comun de statele europene

Rachete sol-aer, achiziționate în comun de statele europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Franţa, Estonia, Ungaria, Belgia şi Cipru vor achiziţiona împreună rachete sol-aer Mistral cu rază de acţiune scurtă , a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, care pledează pentru consolidarea unui pilon al apărării europene, a informat marţi AFP.

"Acesta este un foarte bun exemplu de cooperare suverană a europenilor pe o gamă care este destul de pertinentă şi care nu era suficient acoperită", a declarat Macron, în închiderea unei conferinţe asupra apărării aeriene, desfăşurată la Paris. Cele cinci ţări au semnat o scrisoare de intenţie asupra achiziţionării "mai multor sute de rachete Mistral", a precizat un consilier prezidenţial, subliniind că este vorba de "un prim caz de achiziţionare comună a acestui tip de material".

Intrată în serviciu în 1988 în cadrul armatei franceze, racheta sol-aer Mistral, care este dezvoltată de grupul european de armament MBDA, poate atinge ţinte de până la şase kilometri distanţă.

Parisul a organizat această conferinţă pentru a încerca să armonizeze poziţiile europene, în condiţiile în care Berlinul a lansat în octombrie o "iniţiativă europeană de scut aerian" (Europe Sky Shield), ce reuneşte astăzi 17 ţări europene, dar nu şi Franţa, Italia şi Polonia, şi care prevede achiziţionarea de echipamente german, american şi israelian. Acest proiect caută să se sprijine pe sistemele antiaeriene Iris-T german cu rază de acţiune scurtă, Patriot american cu rază de acţiune medie şi Arrow-3 americano-israelian cu rază lungă.

La rândul său, Franţa preferă să continue să mizeze pe propriul său sistem de apărare sol-aer cu rază de acţiune medie SAMP/T MAMBA, insistând asupra problemelor pe care le pune proiectul german.

Citit 537 ori Ultima modificare Marți, 20 Iunie 2023 15:37

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de FIM-92 Stinger, portabile, ușoare, eficiente
    Marți, 20 Iunie 2023 17:20
    109.166.130.***
    Mult mai ușoare, mai bune în portabilitate și chiar folosite cu eficiență în războiul din Ucraina, sunt lansatoarele AA pe umăr, model FIM-92 Stinger(SUA), supremația aeriană a avioanelor militare rusești pe cerul Ucrainei, fiind eliminată complet.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.