Sud-coreenii, întineriți prin lege

Sud-coreenii, întineriți prin lege
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 51 de milioane de oameni din Coreea de Sud au devenit, miercuri, cu un an sau doi mai tineri - cel puţin, conform unei noi legi care a eliminat sistemul tradiţional de raportare a vârstei, aşa-numita „vârstă coreeană”, transmite CNN, preluată de Hotnews. Conform legislaţiei care a intrat în vigoare miercuri, „toate domeniile judiciare şi administrative" din această ţară din Asia de Est vor adopta sistemul „vârstei internaţionale", folosit de cea mai mare parte a lumii, punând capăt unor ani de dezbateri privind problemele cauzate de utilizarea obişnuită în trecut a "vârstei coreene" şi a "vârstei calendaristice", notează news.ro.

În Coreea de Sud, "vârsta internaţională" se referă la numărul de ani de la naşterea unei persoane şi începe de la zero - acelaşi sistem folosit în majoritatea celorlaltor ţări.

Însă, atunci când sunt întrebaţi de vârsta lor în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor vor răspunde cu "vârsta lor coreeană", care ar putea fi cu unul sau chiar doi ani mai mare decât vârsta lor internaţională. Conform acestui sistem, care îşi are rădăcinile în China, copiii sunt consideraţi ca având un an în ziua în care se nasc, cu un an în plus la fiecare 1 ianuarie.

În anumite circumstanţe, sud-coreenii folosesc, de asemenea, "vârsta calendaristică" - o combinaţie între vârsta internaţională şi vârsta coreeană, care consideră că bebeluşii au zero ani în ziua în care se nasc şi adaugă un an la vârsta lor la fiecare 1 ianuarie.

De exemplu, cântăreţul Psy din "Gangnam Style", născut la 31 decembrie 1977, are 45 de ani conform vârstei internaţionale, 46 de ani conform anului calendaristic şi 47 de ani conform vârstei coreene.

Citit 525 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2023 17:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.