Ambasadorul ucrainean în Regatul Unit, revocat de Zelenski

Ambasadorul ucrainean în Regatul Unit, revocat de Zelenski
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a revocat vineri pe ambasadorul său în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, personaj-cheie în relaţiile dintre Kiev şi Londra, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, relatează AFP şi Reuters.

Decretul nu furnizează motivele luării deciziei, dar ambasadorul l-a criticat recent pe preşedintele ucrainean, exprimându-şi regretul pentru afirmaţiile "sarcastice" ale şefului statului care l-au vizat pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, care ceruse mai multă recunoştinţă pentru ajutorul militar furnizat de aliaţi Kievului, potrivit Agerpres. Potrivit decretului prezidenţial, Pristaiko a fost revocat şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Sky News, Pristaiko a fost întrebat despre remarcile ministrului Apărării britanic Ben Wallace, care a sugerat că Kievul trebuie să arate mai multă recunoştinţă pentru livrările de arme de la aliaţii săi care o ajută să lupte împotriva forţelor ruse de ocupaţie.

Zelenski a răspuns afirmând că Ucraina a fost mereu recunoscătoare Marii Britanii, un aliat de neclintit. El a fost de asemenea citat de media britanice cu afirmaţia potrivit căreia Wallace i-ar putea spune cum să-şi exprime această recunoştinţă sau "cum am putea să ne trezim dimineaţă şi să ne exprimăm cuvintele de recunoştinţă faţă de ministru".

Întrebat dacă Zelenski a fost sarcastic, Pristaiko a declarat pentru Sky că a fost vorba de "puţin sarcasm", atunci când preşedintele "a spus că în fiecare dimineaţă ne vom trezi şi îi vom telefona lui Ben Wallace pentru a-i mulţumi". "Nu cred că acest sarcasm este sănătos", a spus el, adăugând: "Nu trebuie să le arătăm ruşilor că se întâmplă ceva între noi, trebuie să ştie că lucrăm împreună".

Decretul lui Zelenski nu menţionează cine îl va înlocui pe Pristaiko, în vârstă de 53 de ani, un diplomat experimentat şi fost vicepremier, care a deţinut postul de ambasador în Regatul Unit timp de trei ani.

Citit 485 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2023 18:07

1 comentariu

  • postat de Zelenski are dreptate, mai mult armament.
    Vineri, 21 Iulie 2023 17:04
    109.166.131.***
    Zelenski este supărat în general pentru tehnica militară primită care vine cu țârâita, mai mult pentru menținerea frontului, decât pentru contraofensiva ucrainenilor pentru eliberarea teritoriului , calitatea este, dar mai puțin cantitatea. Sper să primească Ucraina F-16 ți astfel forța de lovirea o
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.