Italia regretă asocierea cu noul „Drum al Mătăsii”

Italia regretă asocierea cu noul „Drum al Mătăsii”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Italia a luat o decizie „improvizată și atroce” când a hotărât să se alăture în urmă cu 4 ani Inițiativei Centura și Drumul (BRI) a Chinei, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, citat de Reuters. Italia s-a înscris în programul BRI sub un guvern anterior, devenind astfel singura țară occidentală majoră care a făcut un asemenea pas. Crosetto face parte dintr-o administrație care încearcă acum să denunțe înțelegerea.

BRI își propune să conecteze China de restul Asiei, Europa și Africa prin investiții de anvergură în proiecte de infrastructură ca parte a unui nou „Drum al Mătăsii”. Însă criticii proiectului afirmă că acesta este o unealtă prin care China își extinde influența geopolitică și îndatorează țările din lumea a treia.

„Decizia de a ne alătura (noului) «Drum al Mătăsii» a fost un act improvizat și atroce” care a crescut exporturile Chinei către Italia, fără a avea același efect în privința exporturilor italiene către țara asiatică, a declarat duminică Crosetto într-un interviu publicat de ziarul Corriere della Sera. „Problema este astăzi: cum să dăm înapoi fără să deteriorăm relațiile. Fiindcă este adevărat că China este un concurent, dar este de asemenea și un partener”, a adăugat el.

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat, joia trecută, după o întâlnire la Casa Albă cu președintele Joe Biden, că guvernul ei încă dezbate în privința retragerii din BRI, ea anunțând totodată că se va deplasa la Beijing în viitorul apropiat. „Vom lua o decizie înaintea lunii decembrie”, a declarat Meloni într-un interviu acordat Fox News și pe care televiziunea americană l-a difuzat duminică.

Citit 506 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2023 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.