Papa Francisc, avertisment privind inteligența artificială

Papa Francisc, avertisment privind inteligența artificială
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Papa Francisc a făcut apel, marţi, la o reflecţie globală cu privire la potenţialele pericole ale inteligenţei artificiale (AI), atrăgând atenţia asupra "posibilităţilor perturbatoare şi a efectelor ambivalente" ale noilor tehnologii, transmite Reuters.

Papa, în vârstă de 86 de ani, care a spus anterior că nu ştie cum să utilizeze un computer, a lansat acest avertisment într-un mesaj pentru următoarea Zi Mondială a Păcii, marcată de Biserica Catolică la 1 ianuarie.

Vaticanul a lansat mesajul cu mult timp înainte, conform tradiţiei.

Papa "aminteşte necesitatea de a fi vigilenţi şi de a lucra astfel încât o logică a violenţei şi a discriminării să nu prindă rădăcini în producţia şi în utilizarea unor astfel de dispozitive, în detrimentul celor care sunt mai fragili şi excluşi", potrivit mesajului.

"Necesitatea urgentă de a orienta conceptul şi utilizarea inteligenţei artificiale într-un mod responsabil, astfel încât să fie în slujba umanităţii şi a protecţiei casei noastre comune, cere ca reflecţia etică să fie extinsă în sfera educaţiei şi a legii", a adăugat el.

În 2015, papa Francisc a recunoscut că este "un dezastru" când vine vorba de tehnologie, însă a descris internetul, reţelele sociale şi mesajele text drept "un dar de la Dumnezeu", cu condiţia ca acestea să fie utilizate cu înţelepciune.

În 2020, Vaticanul şi-a unit forţele cu giganţii tehnologici Microsoft şi IBM pentru promovarea dezvoltării etice a AI şi a lansat un apel către reglementarea tehnologiilor intruzive precum recunoaşterea facială.

Citit 504 ori Ultima modificare Marți, 08 August 2023 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.