Ucraina nu va adera la NATO cu prețul cedării unor teritorii

Ucraina nu va adera la NATO cu prețul cedării unor teritorii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obţine calitatea de stat membru al NATO, a avertizat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean. El a subliniat că Ucraina este angajată să-şi extindă cooperarea cu NATO pentru a obţine aderarea cu drepturi depline în alianţă. Declaraţia lui Nikolenko este o reacţie la un comentariu făcut în ajun de Stian Jenssen - şeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg - care a sugerat ca Ucraina să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său în schimbul aderării la NATO la sfârşitul războiului.

"Faptul că un reprezentant al NATO sprijină naraţiunea unei cedări teritoriale este absolut inacceptabil şi susţine poziţiile Rusiei", a declarat Nikolenko, citat de agenţia ucraineană Ukrinform, preluată de EFE. "Cred că o soluţie ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritorii şi să primească în schimb aderarea la NATO. Nu spun că trebuie să fie aşa, dar este o soluţie posibilă", a declarat Stian Jenssen, la un forum desfăşurat în Arendal, în sudul Norvegiei, care reuneşte în fiecare an oameni politici, sindicate, mass-media şi alte asociaţii civile.

Oficialul alianţei nord-atlantice a adăugat totuşi că Ucraina este cea care trebuie să decidă "când şi în ce condiţii doreşte să negocieze", potrivit declaraţiilor preluate de cotidianul VG. Potrivit cotidianului menţionat, Jenssen a afirmat că Rusia "suferă mult din punct de vedere militar" şi pare "prea puţin realist" ca Moscova să mai poată cuceri şi alte teritorii ucrainene şi, prin urmare, întrebarea care se pune este "ce anume poate recupera Ucraina".

Citit 417 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2023 16:34

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de S. E.
    Miercuri, 16 August 2023 20:15
    5.13.148.***
    0
    0
  • postat de Ucraina va hotărî, când va fi pace, nu sunt stat agresor
    Miercuri, 16 August 2023 18:42
    109.166.134.***
    Poziția Ucrainei este corect, iar pacea în zonă nu va exista, va fi cel mult un armistițiu, ceva asemănător cu armistițiul între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Situația se pe front, cu trupele ruse pe teritoriul Ucrainei, impune continuarea luptei pentru eliberarea teritoriului Ucrainei.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.