A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova

A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat miercuri seara la vârsta de 83 de ani, potrivit Moldpres. Actual președinte al țării, Maia Sandu, a anunțat că sâmbătă va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii de stat, anunță Hotnews.ro.

„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

„Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur. Am solicitat administrației prezidențiale declararea zilei de doliu național pe 16 septembrie și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat”, a mai spus președintele Republicii Moldova în postare.

Cine a fost Mircea Snegur

 

S-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești. În anul 1956 a absolvit Școala Medie din satul Frumușica (raionul Florești). Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași Institut (1970-1972), obținând titlul științific de doctor în științe agricole. 

Cariera politică și-a început-o în perioada 1981-1985, când a fist numit prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). Din anul 1985 și până în anul 1989 a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM).

La 26 martie 1989 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

 

La 29 iulie 1989, Mircea Snegur a fost ales președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 ca președinte al Sovietului Suprem al RSSM. În august 1989 a susținut proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.

Citit 865 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 15:33

1 comentariu

  • postat de dan
    Joi, 14 Septembrie 2023 16:24
    86.124.200.***
    D-zeu sa-l ierte ! Imi amintesc un indemn de suflet pe care l-a rostit : '' sa ne tinem de neamuri " !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.