Granița dintre Israel și Liban, tot mai fierbinte

Granița dintre Israel și Liban, tot mai fierbinte
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Graniţa dintre Liban şi Israel arată - după două săptămâni de foc încrucişat - mai mult ca un front de război decât ca o simplă linie de contact cu ciocniri sporadice, în timp ce sporesc temerile că războiul din Gaza se va extinde pe teritoriul libanez, scrie EFE, într-un comentariu difuzat duminică. 

Sâmbătă seară, gruparea şiită libaneză Hezbollah a anunţat încă şase decese în rândurile militanţilor săi, cel mai mare număr de pierderi într-o singură zi de la izbucnirea violenţelor la graniţă, din 8 octombrie, ceea ce ridică în prezent numărul total de decese la peste 30 în sudul Libanului.

În ultima săptămână, nivelul violenţei a crescut treptat, cu lansări de rachete ale Hezbollah împotriva tancurilor şi poziţiilor militare israeliene, în timp ce artileria israeliană a vizat zone tot mai extinse din sudul Libanului. Formaţiunea şiită a început să folosească rachete ghidate de mai multe ori pe zi, un tip de proiectil cu utilizare limitată în timpul războiului purtat între părţi în 2006, în timp ce statul israelian bombardează cu ajutorul dronelor.

Duminică dimineaţă, Israelul a ordonat evacuarea altor 14 comunităţi din nord, din apropierea graniţei cu Libanul.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate israeliene, Jonathan Conricus, a declarat duminica aceasta că Hezbollah a "escaladat situaţia" cu tiruri "antitanc masive", rachete, mortiere şi încercări de infiltrare, insistând că răspunsul armatei israeliene a fost până acum "măsurat" şi "tactic". Pe fondul unei ridicări generale a tonului, Conricus a avertizat că mişcarea şiită "joacă un joc foarte, foarte periculos" şi a cerut statului libanez să se gândească dacă este dispus să pună în pericol "ce rămâne din prosperitatea şi suveranitatea sa" de dragul "teroriştilor" din Gaza.

"După cum arată lucrurile acum, Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război din care nu va câştiga nimic", a avertizat el.

Premierul libanez Najib Mikati a insistat că Libanul nu îşi doreşte un conflict şi că menţine contacte pentru a încerca să ţină sub control situaţia, conştient că ţara se află într-o perioadă foarte dificilă, cu o criză economică gravă şi fără un şef de stat la conducere.

Cu toate acestea, toată lumea din Liban ştie că decizia nu este în mâinile statului, ci a mişcării conduse de clericul Hasan Nasrallah, care în urmă cu 17 ani a purtat deja un război împotriva Israelului fără participarea activă a armatei libaneze.

Citit 381 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2023 17:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.