Netanyahu, acuzaţii la adresa serviciilor de informații

Netanyahu, acuzaţii la adresa serviciilor de informații
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a atacat duminică şefii serviciilor de informaţii, spunând că aceştia nu l-au avertizat niciodată că gruparea islamistă Hamas plănuia un atac de amploare pe 7 octombrie, ceea ce a provocat un scandal politic şi o divizare în cadrul cabinetului său de război, relatează Reuters.

Netanyahu, care şi-a atras dezaprobarea publicului pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile serviciilor de informaţii şi operaţionale în legătură cu sângerosul atac al Hamas în sudul Israelului, a şters ulterior comentariile postate pe platforma de socializare X, fosta reţea Twitter, duminică, la ora 1:00 dimineaţa (aproximativ 23.00 GMT, sâmbătă).

În timp ce oficialii de rang înalt - de la şefii armatei şi ai serviciului de spionaj intern Shin Bet până la ministrul său de Finanţe - şi-au recunoscut cu toţii eşecurile, Netanyahu nu a făcut-o, notează Reuters. El a spus doar că va fi timp pentru a se pune întrebări dificile, inclusiv lui, după război.

Comentariile sale au fost rapid criticate de aliaţi actuali şi din trecut, inclusiv de Benny Gantz, fost ministru al Apărării, care acum face parte din cabinetul de război al lui Netanyahu. Gantz a transmis într-un mesaj pe X că Netanyahu ar trebui să-şi retragă afirmaţiile şi să lase deoparte această problemă. "Când suntem în război, leadershipul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să decidă să facă ceea ce trebuie şi să întărească forţele astfel încât acestea să poată îndeplini ceea ce le cerem", a spus Gantz.

Citit 353 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2023 14:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.