Mutare surpriză în guvernul britanic. Fostul premier David Cameron, numit ministru de Externe

Mutare surpriză în guvernul britanic. Fostul premier David Cameron, numit ministru de Externe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul premier britanic David Cameron a fost numit luni în funcţia de ministru de Externe, o revenire pe cât de spectaculoasă, pe atât de neaşteptată pe scena politică a celui care a declanşat în 2016 referendumul cu privire la Brexit, transmit AFP şi Reuters, citând anunţul făcut de Downing Street.

Cameron preia şefia diplomaţiei britanice după plecarea lui James Cleverly, desemnat de prim-ministrul Rishi Sunak să o înlocuiască la Ministerul de Interne pe Suella Braverman, demisă după ce formulase critici împotriva poliţiei privind modul în care a fost gestionat un marș pro-palestinian.

Cooptarea lui Cameron se înscrie într-o remaniere guvernamentală mai largă, prin care Partidul Conservator speră să se relanseze în perspectiva alegerilor legislative care vor avea loc cel târziu în ianuarie 2025.

"Deși am ieșit din prima linie a politicii în ultimii câțiva ani, sper ca experiența mea - ca lider conservator timp de 11 ani și premier timp de 6 ani - să îmi fie utilă în a-l ajuta pe prim-ministru", a declarat Cameron, după ce a ieșit din biroul de pe 10 Downing Street, unde s-a întâlnit cu Rishi Sunak.

El a adăugat că, deși nu a fost de acord cu unele decizii specifice luate de actualul premier, Sunak este un "lider puternic și capabil".

David Cameron, în vârstă de 57 de ani, a fost şef al guvernului din 2010 până în 2016, când a demisionat în urma rezultatului referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. "Cred că țara noastră are nevoie de noi conducători, care să o ducă în această direcție, nu cred că e bine să fiu căpitanul care duce țara noastră către această direcție", afirma David Cameron, un opozant al Brexitului, la momentul respectiv.

El îşi face o revenire neaşteptată pe scena politică britanică după şapte ani pe care i-a petrecut scriindu-şi memoriile şi implicându-se în afaceri, inclusiv în compania financiară Greensill Capital, care a intrat în insolvenţă între timp.

Scandalul care a însoţit prăbuşirea Greensill - care printre altele era principalul finanțator al Grupului Liberty, ce deține combinatul siderurgic de la Galați - a alimentat întrebări cu privire la măsura în care foşti lideri politici îşi pot folosi statutul pentru a influenţa politici guvernamentale, după ce Cameron a contactat în mod repetat miniştri în funcţie în 2020 pentru a face lobby pentru această firmă.

Biroul lui Sunak a informat luni că regele Charles al III-lea a aprobat ca lui David Cameron să i se acorde un loc în Camera Lorzilor, ceea ce îi permite să revină în guvern, deşi nu mai este membru ales în parlament.

Fostul premier britanic David Cameron a revenit în guvern în funcția de ministru de Externe al lui Rishi Sunak, într-o mutare-șoc menită probabil să revigoreze perspectivele Partidului Conservator, potrivit analiștilor consultați de BBC și The Guardian.

O astfel de remaniere era aşteptată de săptămâni, în contextul viitoarelor alegeri legislative. Partidul Conservator, la putere de aproape 14 ani, se află la mare distanţă în sondaje în urma laburiştilor.

Citit 487 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.