Frână la planurile Uniunii Europene de a ajuta Ucraina

Frână la planurile Uniunii Europene de a ajuta Ucraina
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistenţă din partea unor ţări membre şi ar putea să nu supravieţuiască în forma sa actuală, spun diplomaţi citaţi de Reuters.

Miniştrii Apărării din UE se pregătesc să discute planul marţi la Bruxelles, unii diplomaţi spun că mai multe ţări - inclusiv Germania, stat cu greutate în UE - şi-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans. Dezbaterea privind ajutorul militar survine în timp ce naţiunile din UE sunt, de asemenea, în discuţii cu privire la o propunere de a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro reprezentând asistenţă economică.

UE se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de alte aspecte ale ajutorului său militar pentru Ucraina. Mulţi oficiali şi diplomaţi spun că blocul comunitar va lupta pentru a atinge obiectivul de a furniza Kievului un milion de obuze de artilerie şi rachete până în martie anul viitor.

Pe de altă parte, Ungaria reţine de luni de zile plăţi de 500 de milioane de euro din Instrumentul pentru Pace către membrii UE pentru ajutorul acordat Ucrainei, din cauza includerii unei bănci maghiare, OTP, pe lista neagră a Kievului. De când banca a fost scoasă de pe lista neagră, Ungaria a insistat că doreşte garanţii că nu se va întoarce acolo.

Guvernele UE au subliniat că ajutorul militar pe termen lung al blocului comunitar trebuie să fie coordonat cu pachetele de securitate pe care ţările UE individuale le negociază cu Kievul, ceea ce face dificilă stabilirea unor sume, atât timp cât aceste discuţii sunt în desfăşurare.

Citit 475 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 16:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.