Șeful diplomației Statelor Unite, de la uimire la consternare

Șeful diplomației Statelor Unite, de la uimire la consternare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Uimire, nervozitate şi mai ales consternare: aşa a reacţionat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după ce președintele american Joe Biden l-a numit din nou ”dictator” pe omologul său chinez, Xi Jinping, după o întâlnire lungă în care ambii au convenit să restabilească relaţiile, comentează vineri EFE.

Blinken însuşi a încercat să nu dea prea mare importanţă scenei ciudate care s-a petrecut în timpul conferinţei de presă a lui Biden după mult-aşteptata întâlnire bilaterală cu Xi, dar mimica feţei lui Blinken timp de mai bine de 10 secunde vorbeşte de la sine şi imaginile s-au extins deja ca focul pe reţelele de socializare.

"Nu este un secret pentru nimeni că avem două sisteme foarte diferite. Preşedintele vorbeşte sincer şi în numele nostru al tuturor (...) Este clar că vom continua să spunem şi să facem lucruri care nu sunt pe placul Chinei, la fel cum bănuiesc că şi ei vor continua să facă şi să spună lucruri care nu ne plac", a declarat secretarul de stat al SUA într-un interviu acordat joi la CBS.

Miercuri, un reporter l-a întrebat pe Biden dacă îşi păstrează opinia, conform căreia Xi este un "dictator", aşa cum îl descrisese în iunie.

"Uite ce e, este. Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a răspuns Biden, în timp ce Blinken, care stătea pe primul rând de scaune din sală, a făcut feţe feţe, trecând în câteva secunde de la uimire la disconfort. Iar pe chipul secretarului de stat american s-a putut citi toată gama de senzaţii prin care trecea: a început prin a-şi muşca uşor buza - de parcă ar fi vrut să transmită că Biden nu ar fi trebuit să spună asta, scrie EFE -, şi-a schimbat poziţia mâinilor, pe care le avea strânse la piept, şi a început să le mişte compulsiv, culminând cu a întoarce uşor capul.

Replica din partea chineză a venit de la purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, care a condamnat "ferm" aceste declaraţii, deşi fără a se referi la emitentul lor, Joe Biden.

"Această declaraţie este extrem de eronată şi reprezintă o manipulare politică iresponsabilă", a spus Ning  într-un briefing cu reporterii.

Biden şi Xi au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul. Celălalt mare avans al întâlnirii, care a avut loc în marja Forumului de Cooperare Economică Asia Pacific (APEC), a fost acordul la care s-a ajuns pentru ca ţara asiatică să accepte să controleze fluxul de precursori chimici cu care este fabricat fentanilul, medicamentul care costă zilnic viaţa a aproape 200 de americani.

Totuşi, ceea ce trebuia să fie o simplă conferinţă de presă în care se dorea să se transmită o mai bună armonie între ambele ţări s-a încheiat cu un mesaj puternic de la Biden către Xi care, dacă este să ne luăm după gesturi, nu i-a picat prea bine lui Blinken, notează EFE.

Citit 518 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2023 19:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.