Primul satelit de spionaj militar lansat de Coreea de Nord

Primul satelit de spionaj militar lansat de Coreea de Nord
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conducătorul nord-coreean Kim Jong Un a studiat fotografii ale principalelor baze militare americane din insula Guam, imagini obţinute de primul satelit de spionaj lansat de Coreea de Nord, a transmis miercuri agenţia oficială de presă KCNA, preluată de AFP. Kim "a privit fotografii aerospaţiale de la baza aerienă Anderson, de la Aspra Harbor şi de la alte baze militare importante ale forţelor americane, făcute din cerul de deasupra Guamului, în Pacific, primite la ora 9.21, în 22 noiembrie", afirmă sursa citată.

KCNA anunţase anterior că o rachetă lansată marţi seară a urmat traiectoria programată şi a reuşit să instaleze pe orbită satelitul Malligyong-1. Aceeaşi agenţie adaugă că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) prevede lansarea "în scurt timp" şi a altor sateliţi, pentru întărirea capacităţilor de supraveghere a Coreei de Sud. "Lansarea unui satelit de recunoaştere este un drept legitim al RPDC pentru întărirea capacităţilor de autoapărare", subliniază KCNA.

Rezoluţiile ONU interzic însă Phenianului astfel de operaţiuni, iar guvernul de la Seul a reacţionat deja, suspendând parţial un acord militar intercoreean, cu precizarea că nu a putut notifica direct măsura respectivă Coreei de Nord, deoarece "liniile de comunicaţie sunt întrerupte".

Statul-major al armatei sud-coreene a precizat că analizează lansarea şi nu poate confirma deocamdată că satelitul a fost într-adevăr instalat pe orbită. Nici Japonia nu a confirmat succesul nord-coreean.

Citit 298 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2023 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.