Un aisberg uriaş se îndepărtează de Antarctica

Un aisberg uriaş se îndepărtează de Antarctica
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume plutește în derivă dincolo de apele Antarcticii, după ce a fost imobilizat timp de peste trei decenii, potrivit British Antarctic Survey, citat luni de AP News. Aisbergul, cunoscut sub numele de A23a, s-a desprins din platforma de gheață Filchner din Antarctica în 1986. A rămas lipit de fundul oceanului și a stat mulți ani în Marea Weddell. Acesta este de aproximativ trei ori mai mare decât orașul New York, măsurând aproximativ 4.000 de kilometri pătrați.

Andrew Fleming, expert în teledetecție la British Antarctic Survey, a declarat, pentru BBC, că aisbergul a plutit în derivă în ultimul an, iar acum pare să prindă viteză și să se deplaseze pe lângă vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânt și de curenții oceanici. "Am întrebat câțiva colegi despre acest lucru, gândindu-mă dacă nu cumva a existat vreo posibilă schimbare a temperaturilor apei de pe platformă care ar fi putut să o provoace, dar consensul este că pur și simplu a venit momentul", a declarat Fleming, care a observat pentru prima dată mișcări ale aisbergului în 2020.

British Antarctic Survey a declarat că acesta s-a desprins acum de la sol și se deplasează de-a lungul curenților oceanici spre Georgia de Sud, în zona subantarctică.

Citit 527 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 15:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.