Negocieri pentru o prelungire a încetării focului în Fâșia Gaza

Negocieri pentru o prelungire a încetării focului în Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Israelul şi Hamas au luat în considerare miercuri parametrii unei potenţiale noi etape a acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza, care să includă eliberarea de către gruparea islamistă palestiniană a unor ostatici bărbaţi sau militari, nu doar femei şi copii, a declarat o sursă informată cu privire la negocieri, potrivit Reuters.

Şefii Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi Serviciului de informaţii externe al Israelului (Mossad) s-au întâlnit marţi la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre posibila nouă fază şi ceea ce ar fi necesar pentru o prelungire a încetării focului pentru mai mult decât câteva zile, a declarat sursa citată.

Negociatorii din Qatar s-au întâlnit cu responsabili ai Hamas înainte de reuniune, pentru a evalua disponibilitatea acestora de a agrea noii parametri. Nu se ştie deocamdată rezultatul discuţiilor între Qatar şi Hamas.

Qatar, unde şi-au găsit refugiu mai mulţi lideri politici ai Hamas, a condus negocierile pentru o primă încetare a focului dintre gruparea islamistă palestiniană şi Israel.

Acesta este un prim răgaz în Fâşia Gaza în ultimele şapte săptămâni, timp în care Israelul a bombardat fără încetare enclava ca represalii la atacul brutal din 7 octombrie al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au luat alte 240 ostatici.

În primele patru zile ale acordului de încetare a focului, combatanţii Hamas au eliberat 50 de femei şi copii israelieni care fuseseră luaţi ostatici. În schimb, Israelul a eliberat 150 de deţinuţi palestinieni din închisorile sale, toţi adolescenţi și femei.

Citit 382 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2023 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.