Baza americană antirachetă, operațională

Baza americană antirachetă, operațională
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Baza americană de apărare antirachetă construită în nordul Poloniei va deveni operaţională începând de vineri, 15 decembrie, a anunţat luni premierul polonez, Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

"Americanii ne-au informat că scutul antirachetă de la Redzikowo (la 250 km de enclava rusă Kaliningrad) va deveni operaţional pe 15 decembrie", a declarat Morawiecki, în discursul său de politică generală prezentat în Parlamentul de la Varşovia.

Proiectată ca parte a iniţiativei preşedintelui american Barack Obama din 2009, baza de la Redzikowo a fost prevăzută pentru a apăra statele occidentale împotriva rachetelor balistice lansate de ţări precum Iran. De la început, Moscova a considerat-o, la fel ca alte instalaţii militare din regiune, drept o ameninţare pentru Rusia. Construirea noii baze a început în 2016.

Polonia, ţară membră a NATO şi un aliat foarte apropiat al SUA, a făcut recent numeroase achiziţii de echipamente militare americane. De asemenea, Polonia găzduieşte în prezent peste 10.000 de militari americani pe teritoriul său.

Citit 416 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2023 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.