Apel pentru continuarea sprijinului european pentru Ucraina

Apel pentru continuarea sprijinului european pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut luni partenerilor săi europeni, alături de premierul olandez Mark Rutte, să trimită un "mesaj" de unitate preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care statele din UE discută despre continuarea ajutorului militar şi financiar şi a negocierilor pentru aderarea ţării la blocul comunitar, relatează AFP.

Cancelarul german insistă asupra unităţii europene, în contextul în care miniştrii de Externe din UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a decide dacă îşi vor continua sprijinul militar şi financiar pentru Ucraina şi dacă vor începe negocierile de aderare la UE cu această ţară aflată în război cu Rusia.

Pe aceste două subiecte, Ungaria lui Viktor Orban a amenințat că va bloca totul, considerând că UE trebuie să aibă mai întâi o "dezbatere strategică" în legătură cu viitorul relaţiilor sale cu Ucraina, înainte de orice nouă apropiere.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte, al cărui partid de centru-dreapta VVD a fost învins de formaţiunea de extremă dreapta (PVV) al lui Geert Wilders la alegerile generale de la sfârşitul lunii noiembrie, a pariat pe sprijinul continuu al ţării sale pentru Ucraina.

Printre măsurile de pe agenda sa, Wilders intenţionează să oprească livrările de arme către Ucraina. "Sunt convins că, în ciuda înfrângerii, vom avea o majoritate pro-europeană în Parlament, împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, iar asta ne va asigura că putem continua să sprijinim financiar Ucraina, precum şi să extindem UE către Ucraina", a spus Rutte.

Citit 336 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2023 16:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.