Ungaria amenință cu blocarea intrării Bulgariei în Schengen

Ungaria amenință cu blocarea intrării Bulgariei în Schengen
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la Spaţiul Schengen, dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis la sfârșitul săptămânii Ministerul de Externe ungar, potrivit Reuters.

Amenințarea transmisă de Budapesta vine la mai puțin de o zi după ce Olanda a anunțat că nu se mai opune ca Bulgaria să adere la Spațiul Schengen. Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că Ungaria a transmis clar Bulgariei că va interzice intrarea în UE dacă taxa pe principala rută de import de gaz a Ungariei va rămâne în vigoare. "Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei, atunci ne vom opune prin veto intrării lor în Schengen", a declarat Szijjarto.

El a declarat că Ungaria va renunța la veto imediat ce taxa de tranzit va fi abrogată. În timp ce țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria, care nu are ieșire la mare, a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia, în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia.

Bulgaria a anunțat de la începutul săptămânii trecute că a decis să amâne colectarea noii taxe, pentru a nu periclita dorita aderare la Spaţiul Schengen. Conform unei noi legi, care a fost publicată în octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20 la sută din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam. Taxa urma să fie plătită de gigantul rus Gazprom.

Ungaria, ţară care depinde de gazele ruseşti ce trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Serbia şi Macedonia de Nord şi-au exprimat şi ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.

Premierul bulgar a spus joi că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara. Ungaria a trimis o comunicare oficială în acest sens, chiar dacă la un nivel diplomatic nu foarte ridicat, iar Bulgaria a decis să renunţe la taxă. "Am decis că nu trebuie să ne asumăm acum riscul cu paşi care nu sunt decisivi pentru Schengen. Taxa era importantă pentru bugetul bulgar şi pentru echilibrarea pieţei de combustibil", a precizat Denkov.

Citit 477 ori Ultima modificare Duminică, 17 Decembrie 2023 14:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.