Bani doar pentru un singur pachet de ajutoare militare

Bani doar pentru un singur pachet de ajutoare militare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Casa Albă a avertizat că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului, notează AFP. "Mai avem un singur pachet de ajutoare" înainte ca fondurile dedicate Ucrainei "să se epuizeze", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, refuzând să precizeze valoarea acestui pachet aşteptată în cursul lunii decembrie.

Parlamentul american a angajat peste 110 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, dar republicanii din Congres blochează un important pachet de ajutoare, cerând schimbări majore în politica migratorie a Statelor Unite, în special înăsprirea acesteia la frontiera cu Mexicul.

Cu câteva zile înainte de vacanţa parlamentară, congresmenii au aprobat un buget de apărare pentru 2024, deblocând astfel 300 de milioane de dolari pentru Kiev, o sumă minimă faţă de cele 61 de miliarde solicitate de Casa Albă. "Când va fi trimisă, nu vom mai avea autorizaţie (...). Şi vom avea nevoie ca Congresul să acţioneze fără întârziere", a declarat John Kirby. "Este în mod clar în interesul nostru naţional, iar ajutorul nostru este esenţial pentru ca Ucraina să îşi poată continua lupta pentru libertate", a adăugat purtătorul de cuvânt american.

Preşedintele Joe Biden "este dispus să negocieze cu bună-credinţă şi să facă compromisuri", a mai spus John Kirby, subliniind că administraţia "este pe punctul de a negocia cu membrii Congresului despre securitatea la frontiere şi, desigur, finanţarea Ucrainei şi a Israelului".

Citit 363 ori Ultima modificare Marți, 19 Decembrie 2023 15:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.