Lupii s-au înmulțit prea mult, consideră Comisia Europeană

Lupii s-au înmulțit prea mult, consideră Comisia Europeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că doreşte să scadă nivelul de protecţie de care beneficiază lupii în UE, considerând că numărul lor prea mare reprezintă de acum un pericol, în special pentru vite, informează AFP. În virtutea Directivei europene privind habitatele din 1992, majoritatea populaţiilor de lupi din Europa beneficiază de o "protecţie strictă", cu posibilitatea unor derogări.

Comisia propune trecerea la statutul de protecţie simplă, care permite eliminarea mai uşoară a lupilor acolo unde numărul lor este considerat prea mare în anumite regiuni. Această propunere, solicitată de crescătorii de animale din mai multe ţări, trebuie însă să fie aprobată de statele membre din UE.

"Revenirea lupilor este o veste bună pentru biodiversitatea din Europa. Dar concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un adevărat pericol, în special pentru vite", a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

În prezent există peste 20.000 de lupi în 23 de ţări din UE şi aceste haite cresc şi ocupă teritorii din ce în ce mai mari, precizează CE, bazându-se pe date colectate la solicitarea sa de către ţările membre.

WWF, unul dintre principalele ONG-uri de conservare a naturii, consideră însă că aceasta este o propunere "scandaloasă" şi care "nu are nicio justificare ştiinţifică". Doamna von der Leyen "sacrifică în mod deliberat decenii de muncă în favoarea protejării naturii pentru propriul său interes politic".

Chestiunea numărului lupilor prezenţi în diferite ţări ale Europei se află în centrul unor dezbateri aprinse - şi al unei adevărate bătălii a cifrelor - între crescătorii de animale şi asociaţiile de protecţie a mediului.

Citit 431 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 16:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.