Mark Rutte, sprijinit de SUA pentru a prelua conducerea NATO

Mark Rutte, sprijinit de SUA pentru a prelua conducerea NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, susţine candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat joi, pentru Reuters, un oficial american.

''Preşedintele Biden sprijină puternic candidatura prim-ministrului Rutte la funcţia de secretar general al NATO'', a spus oficialul citat.

Dacă va deveni viitor secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte (57 de ani) i-ar succeda norvegianului Jens Stoltenberg, care îşi încheie la 1 octombrie mandatul început în urmă cu zece ani şi prelungit de patru ori, în 2017, 2019, 2022 şi 2023. Rutte, cel mai longeviv premier din istoria Olandei, a anunţat în iulie anul trecut că se retrage din politica olandeză, dar el rămâne în funcţie pentru a asigura afacerile curente ale guvernului în contextul continuării negocierilor pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor legislative din 22 noiembrie.

În 2023, Ben Wallace, care era ministru al Apărării britanic, dar între timp a demisionat, s-a arătat interesat de funcţia de secretar general al NATO, însă nu a reuşit să obţină aprobarea Statelor Unite. Ulterior, mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost prelungit până la 1 octombrie 2024.

Unele ţări membre ale Alianţei consideră că a sosit timpul ca la conducerea NATO să se afle pentru prima dată o femeie, numele cel mai des vehiculat fiind cel al şefei guvernului eston, Kaja Kallas. Şefa guvernului danez Mette Frederiksen, al cărei nume a fost, de asemenea, avansat ca posibilă succesoare a lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, a respins joi această posibilitate, spunând că ar respinge o ofertă în această privinţă.

Citit 275 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2024 16:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.