Dacă Statele Unite „se retrag” din Ucraina, Europa va fi în pericol

Dacă Statele Unite „se retrag” din Ucraina, Europa va fi în pericol
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Preşedintele american Joe Biden și-a susținut, joi, discursul despre Starea Uniunii, ultimul pe care l-a rostit în actualul mandat. Prima temă abordată a fost războiul din Ucraina, înainte de a trece la subiecte interne, alese cu precădere pentru contrastul electoral cu Donald Trump, viitorul său rival la alegerile prezidenţiale din toamnă, potrivit BBC.

Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii a fost construit pe o retorică agresivă, care a avut ca scop clar să-i convingă pe democraţii care erau îngrijoraţi şi aveau dubii că prezumtivul lor candidat este pregătit să se confrunte cu Donald Trump. Din acest punct de vedere, a fost un succes, scrie BBC.

Biden a reiterat că Ucraina cere asistenţă militară şi arme pentru a lupta împotriva Rusiei, dar nu personal american. „Ei nu cer soldaţi americani. De fapt, nu există soldaţi americani în război în Ucraina. Şi sunt hotărât să rămână aşa", a spus Biden, într-o aluzie care s-a dorit a fi o replică la declaraţiile controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a invocat recent posibilitatea trimiterii pe viitor a unor trupe occidentale în Ucraina.

„Mesajul meu pentru Putin este simplu: noi nu vom pleca, nu ne vom pleca, nu ne vom da la o parte. Istoria se uită la noi”, a spus Biden înainte de a începe un atac indirect asupra lui Donald Trump, evocând insurecţia din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului şi subliniind că democraţia americană a învins.

Democraţii s-au ridicat în picioare pentru a aplauda comentariul lui Biden despre Putin. Niciun republican, cu excepţia senatorului moderat de Utah Mitt Romney, nu a părut să li se alăture.

Cu toate acestea, mai mulţi republicani s-au ridicat în picioare alături de democraţi atunci când Biden a spus că America trebuie să fie alături de Ucraina, scrie BBC. Putin este în marş, dar Ucraina se poate apăra singură cu mai mult ajutor, a spus preşedintele, remarcă ce a primit din nou aplauze furtunoase. Biden l-a ironizat pe Donald Trump, fără a-i pomeni numele vreodată, criticându-l dur pentru comentariile recente în care a afirmat că ar spune Rusiei „să facă ce naiba vrea”, dacă țările NATO nu contribuie mai mult la propria apărare. „Fostul preşedinte chiar a spus asta, înclinându-se în faţa unui lider rus. Este periculos şi este inacceptabil”, a punctat el.

Biden a făcut referire la Trump numindu-l „predecesorul meu, un fost preşedinte republican”, dar niciodată rostindu-i numele.

El a promis, de asemenea, un angajament continuu faţă de NATO şi faţă de securitatea europeană, spunând că dacă SUA „se retrag” din Ucraina, Europa va fi în pericol. „Nu vom pleca”, a promis el în aplauzele puternice ale congresmenilor din sală. Mesajul pentru Putin „Am venit să trezesc Congresul!” a spus Biden, care şi-a început discursul intrând direct în subiectul Ucraina şi evocând momentul când Ronald Reagan i-a spus ultimului lider sovietic: „Domnule Gorbaciov, dărâmaţi acest zid!”

El a mai evocat un moment istoric, Starea Uniunii care a avut loc în ianuarie 1941, când Roosevelt s-a adresat naţiunii cu aproape un an înainte de atacul de la Pearl Harbor. „Libertatea şi democraţia sunt atacate, atât acasă, cât şi peste hotare”, a spus Biden făcând paralela cu prezentul. El a spus că scopul discursului despre starea Uniunii este de a „trezi Congresul şi de a alerta poporul american” că democraţia este în joc. „Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu o va face”, a avertizat el.

Citit 337 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2024 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.