Ucrainenii, îndemnați să aibă „curajul steagului alb”

Ucrainenii, îndemnați să aibă „curajul steagului alb”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Papa Francisc a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene RSI, că Ucraina ar trebui să aibă curajul „steagului alb”, care este „un cuvânt curajos”, şi de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia „înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, transmit Reuters, EFE şi AFP.

În interviu, înregistrat luna trecută, papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucât nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice. Intervievatorul a folosit expresia „steagul albul” în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a răspuns papa Francisc, potrivit unei transcrieri parțiale a interviului ce va fi difuzat integral pe 20 martie. „Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a afirmat papa, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, când lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a continuat papa.

Se crede că este pentru prima dată când papa Francisc a folosit termeni precum „steag alb” sau „înfrânt” în legătură cu războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Într-un comunicat după publicarea interviului, purtătorul de cuvânt a Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat că suveranul pontif a preluat termenul „steagul alb” de la intervievatorul său şi l-a folosit pentru „a indica o oprire a ostilităţilor (şi) un armistiţiu obţinute cu curajul negocierilor”.

Citit 390 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2024 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.