Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană

Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Parlamentul European se pregăteşte să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia controversată luată la sfârșitul anului trecut de a debloca fonduri de peste 10 miliarde de euro pentru Ungaria, scrie Politico.

Luni, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate - cu 16 membri "pentru", unul "împotrivă" şi nicio abţinere - pentru a acţiona în instanţă Comisia Europeană pentru încălcarea obligaţiei sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive, scrie News.ro, citând Politico.

"Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privinţa respectării statului de drept de către Ungaria. Curtea de Justiţie a UE a apărat întotdeauna independenţa instanţelor", a declarat luni seară, pentru Politico, eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. Mişcarea Comisiei juridice a PE - care este susţinută inclusiv de membri ai Partidului Popular European, din care face parte Ursula von der Leyen - este menită să fie "un semnal pentru preşedinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacţionat pentru a face înţelegeri cu Orbán", a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală preşedintei PE, Roberta Metsola, pentru a acţiona Comisia Europeană în instanţă înainte de termenul-limită de 25 martie. Împreună cu liderii S&D, ai Verzilor, ai Stângii şi ai liberalilor, liderul PPE Manfred Weber ar urma să voteze în favoarea demersului, au declarat pentru Politico oficiali europeni.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră blocaţi pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului şi de respectarea statului de drept de către Guvernul condus de Viktor Orban.

Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie, în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina şi despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul - măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán ameninţa să le blocheze. Decizia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacţii negative din partea deputaţilor europeni, care au acuzat-o că a cedat şantajului lui Orbán, notează Politico.

Citit 404 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2024 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.