Eurodeputații cer Rusiei să returneze Tezaurul României

Eurodeputații cer Rusiei să returneze Tezaurul României
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Eurodeputaţii au cerut, joi dimineaţă, la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale în cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers, transmite Agerpres. Dezbaterea a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell. "Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia.

Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a reamintit înaltul oficial UE. "Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului, dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira.

Rezoluția privind restituirea Tezaurului României a fost votată cu o largă majoritate, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac. "Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate și nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere", a adăugat el, în numele grupului Partidului Popular European.

Citit 272 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 18:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.