Balenele, drepturi juridice egale cu oamenii

Balenele, drepturi juridice egale cu oamenii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă - o ţară care a recunoscut un fluviu ca fiind o entitate vie - a cerut joi ca balenele să beneficieze de drepturi juridice asemănătoare celor deţinute de oameni, pentru a proteja aceste specii marine vulnerabile, informează AFP.

Regele Kiingi Tuheitia Pootatau te Wherowhero al VII-lea a lansat un apel pentru ca acestor vieţuitoare să le fie recunoscut dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, astfel încât populaţiile lor să poată fi restabilite. "Cântul strămoşilor noştri a slăbit în intensitate şi habitatul lor este ameninţat, acesta este motivul pentru care noi trebuie să acţionăm acum", a declarat regele Tuheitia, într-un comunicat.

În 2017, Noua Zeelandă a acordat o personalitate juridică muntelui Taranaki şi fluviului Whanganui, considerate de populaţia maori ca fiind strămoşii lor şi care au pentru aceşti oameni o importanţă spirituală deosebită. De atunci, acest statut a fost invocat pentru a încetini sau a anula mai multe proiecte de dezvoltare şi pentru a le impune promotorilor lor o procedură de consultare cu populaţiile locale.

Citit 251 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2024 16:54

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro