Dosar penal în cazul finanţării partidului lui Dodon

Dosar penal în cazul finanţării partidului lui Dodon
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat și a deschis un dosar penal în cazul finanțării PSRM, partidul preşedintelui Igor Dodon, în urma înregistrărilor apărute în presă, în care Dodon spunea că a primit din partea Rusiei anumite sume de bani lunar, potrivit site-ului deschide.md.

Deși în comunicatul de presă remis de Procuratura Generală nu se spune exact care formațiune este vizată, se poate deduce că este vorba despre PSRM, pentru că acest partid a fost obiectul unor imagini video în care Igor Dodon spune că primea din Federația Rusă câte 700.000 - 800.000 dolari lunar.

„Având în vedere multiplele adresări și solicitări de informații, parvenite în adresa Procuraturii Generale în legătură cu apariția în spațiul public a unor date, care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări: Informațiile apărute recent în presă au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal. În procesul investigațiilor procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au purces la audierea persoanelor. Pe măsura desfăşurării acţiunilor şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va difuza informaţie suplimentară”, se spune în comunicatul procuraturii.

O înregistrare video îl surprinde pe președintele Igor Dodon în momentul când cere bani de la liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta mai spune că primește de la ruși câte 700.000 de dolari pe lună.

Deciziile lui Pavel Filip, anulate prin decret

În urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, președintele Igor Dodon a anunțat că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate la data de 6 septembrie. Potrivit șefului statului, decretul semnat de Filip nu corespunde normelor constituționale. „Astăzi (marți, 11 iunie 2019 - n.r.) am semnat decretul de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu”, a menționat Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Pe 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Tot pe 9 iunie, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marți, 11 iunie 2019, într-o ședință organizată de către preşedintele Igor Dodon, după ce acesta a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării, din care fac parte Maia Sandu și Zinaida Greceanîi.

Citit 1093 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 17:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.