Doliu naţional decretat de Casa Albă. Statele Unite, în stare de şoc după atacurile din Ohio şi Texas

Doliu naţional decretat de Casa Albă. Statele Unite, în stare de şoc după atacurile din Ohio şi Texas
Zeci de morți și răniți, în Ohio și Texas
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE, 5 august 2019 | Preşedintele american Donald Trump a ordonat ca drapelele arborate în clădirile oficiale să fie coborâte în bernă până pe 8 august, în semn de respect faţă de cele 29 de victime ale celor două atacuri armate care au îndoliat SUA în mai puţin de 24 de ore, a anunţat Casa Albă, transmite AFP.

"Condamnăm aceste acte odioase şi laşe", se subliniază în comunicatul executivului american. Douăzeci de oameni au fost ucişi sâmbătă dimineaţa la El Paso, oraş majoritar hispanic din Texas, în apropiere de graniţa cu Mexicul, şi alţi nouă, după mai puţin de 13 ore, la Dayton, în statul nord-estic Ohio.

Potrivit oficialilor americani, poliţiştii americani l-au neutralizat pe autorul atacului de la Dayton în mai puţin de un minut, a afirmat duminică primăriţa oraşului din Ohio, Nan Whaley. Totuşi, în acest răstimp, trăgătorul a reuşit să ucidă nouă oameni şi să rănească alţi 27, relatează AFP şi Reuters. Suspectul a folosit o puşcă de asalt cu cartuşe de mare capacitate, avea muniţii suplimentare şi purta o vestă antiglonţ. Ulterior, autorul atacului a fost identificat drept Connor Betts, în vârstă de 24 ani.

În El Paso, Texas, a fost al doilea masacru în mai puţin de o zi din SUA, unde portul de arme este legal şi astfel de drame nu sunt o raritate. Sâmbătă dimineaţa, un bărbat alb de 21 de ani a ucis 20 de persoane lângă un supermarket Walmart, în apropiere de frontiera cu Mexicul. În acest caz, poliţia l-a arestat pe trăgător. Autorităţile locale au anunţat că vor solicita pedeapsa cu moartea împotriva autorului atacului din Texas, un tânăr alb în vârstă de 21 de ani, prezentat ca Patrick Crusius, în cazul căruia poliţia bănuieşte existenţa unei motivaţii rasiste.

Procurorul texan John Bash a subliniat că autorităţile federale tratează acest caz drept unul de "terorism intern".

ONG-ul Gun Violence Archives menţionează că de la începutul acestui an în SUA au avut loc 251 de "împuşcături în masă", luând în calcul atacurile soldate cu peste patru victime, morţi şi răniţi. Ca de fiecare dată după astfel de cazuri, mai multe voci din SUA au cerut reglementări mai drastice privind armele de foc. "E timpul să trecem la acţiune şi să punem capăt acestei epidemii de violenţe asociate cu armele", a transmis pe Twitter candidatul favorit la învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, Joe Biden.

În schimb, republicanii au preferat din nou să pună accentul pe problema sănătăţii mintale a trăgătorilor. În ceea ce-l priveşte, preşedintele Donald Trump a elogiat eforturile oamenilor legii atât din El Paso, cât şi din Dayton.

Ministrul mexican de externe a asigurat la rândul său duminică, după atacul din Texas, că ţara sa va lua măsurile legale necesare pentru a-şi proteja cetăţenii din SUA. Trei dintre cei ucişi în atacul produs la o oră de vârf în centrul comercial erau mexicani şi alţi nouă mexicani au fost răniţi.

(Ovidiu Amălinei)


(4 august 2019) Două atacuri armate, în mai puțin de 24 de ore | Cel puţin nouă persoane au murit în urma unui atac armat care a avut loc în Dayton - Ohio, au informat duminică, 4 august 2019, autorităţile americane. Acesta a fost al doilea astfel de incident, în mai puţin de 24 de ore, după cel din El Paso - Texas, soldat cu 20 de morţi, anunţă CNN.

Cel puţin nouă persoane au murit, iar alte 16 au fost rănite într-un atac armat desăşurat în Dayton, autorităţile americane informând că investighează incidentul, relatează site-ul postului BBC. Potrivit Poliţiei din Dayton, autorul atacului a murit în urma incidentului armat. Asistentul şefului poliţiei, Matt Carper, a declarat pentru reporteri că ofiţerii au reuşit să îl doboare pe atacator. "Oamenii noştri sunt foarte bine antrenaţi pentru o astfel de situaţie", a declarat acesta. Poliţia a fost anunţată că un astfel de incident este în desfăşurare în jurul orei locale 1,00, în faţa unui bar din districtul Oregon, Ohio. Victimele au fost transportate de urgenţă la spitale, a informat presa. "Am avut ofiţeri în apropiere şi au reuşit să răspundă la timp şi să pună capăt incidentului", a informat Departamentul de Poliţie din Dayton.

Incidentul a avut loc la doar câteva ore de atacul armat din El Paso, Texas, unde un tânăr de 21 de ani a deschis focul în zona hypermarketului Walmart, frecventat de comunitatea hispanică, ucigând 20 de persoane şi rănind alte 26, înainte de a fi arestat. Conform poliţiei americane, ucigaşul a lăsat un manifest al cărui conţinut indică o posibilă legătură cu "o crimă motivată de ură", sintagmă care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce ţin de culoare, origine sau religie. Textul care circulă pe internet denunţă "o invazie hispanică a Texasului"' şi face referire la atacul asupra moscheilor din Christchurch, Noua Zeelandă, de pe 15 martie, soldat cu 51 de morţi. "Această zi, care ar fi trebuit să fie o zi normală pentru persoanele venite să facă cumpărături, s-a transformat într-una din cele mai sângeroase din istoria Texasului", a declarat guvernatorul statului Greg Abbott în cadrul unei conferinţe de presă. "Avem 11 victime cu vârste cuprinse între 35 şi  82 de ani în spitalul nostru. Nouă sunt în stare critică, iar trei dintre acestea se zbat între viaţă şi moarte", a declarat pentru CNN David Shimp, directorul centrului medical Del Sol. Într-o înregistrare a camerelor de supraveghere se poate observa cum atacatorul înarmat şi cu cască antifon pe urechi pătrunde în hipermarket. Magazinul tocmai scosese la vânzare rechizite şcolare şi, conform estimărilor poliţiei, în momentul producerii atacului, între 1.000 şi 3.000 de clienţi se grăbeau să îşi facă cumpărăturile. Înregistrări ale mai multor persoane aflate în zonă în momentul producerii atacului conţin scene de panică în care se pot vedea clienţi care aleargă pentru a se adăposti, iar pe jos pot fi zărite cadavre, în timp ce în altele, filmate în zona comercială, se aud împuşcături la intervale regulate. Atacul armat din El Paso a fost al 249-lea de acest tip comis de la începutul anului, în care şi-au pierdut viaţă mai mult de patru persoane, conform ONG-ului "Gun Violence Archives".

(Cristinel Luca)

Citit 961 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 20:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.