Canada îşi va întări prezenţa militară în Arctica

Canada îşi va întări prezenţa militară în Arctica
Încălzirea globală influenţează geostrategia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Canada are în plan o întărire a prezenţei sale militare în Arctica, regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile în urma încălzirii climatice, potrivit unui plan strategic pe zece ani, dezvăluit de guvernul condus de Justin Trudeau, transmite AFP.

În documentul intitulat „Cadru strategic pentru Arctica şi nordul Canadei”, valabil până în 2030, guvernul arată că „Arctica canadiană suscită tot mai mult interes la scară internaţională şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nestatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii”.

„Concurenţa crescândă şi accesul sporit constituie provocări în materie de securitate, cărora Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă”, subliniază documentul, elaborat după consultări purtate în Marele Nord, regiune ce formează 40 la sută din teritoriul ţării şi unde trăiesc doar 100.000 de locuitori.

Regiunea Arcticii, foarte bogată în minereuri şi hidrocarburi, le permite navelor ca, prin Pasajul de Nord-Vest, care şerpuieşte prin arhipelagul canadian, să scurteze cu peste 7.000 km călătoria între Europa şi Asia.

Acelaşi document aminteşte că „navele de turism nu mai sunt o raritate în Arctica Canadiană” şi că, în 2016, „un prim pachebot de croazieră modern străin de 1.000 de pasageri a tranzitat de la un capăt la celălalt Pasajul de Nord-Vest”. În acest context, Ottawa se declară „decisă să-şi exercite suveranitatea” asupra acestei căi maritime, considerată o strâmtoare internaţională de acces liber de către numeroase state, printre care şi SUA, ceea ce Canada contestă. Ea va lansa un proces de „vămuire la distanţă a navelor private”, pentru a obliga ambarcaţiunile străine să se identifice.

Guvernul de la Ottawa consideră de primă importanţă să „crească prezenţa militară a Canadei, precum şi să prevină incidentele de securitate în Artica şi în Nord şi să intervină dacă este necesar”.

După cum notează AFP, de cealaltă parte a Oceanului Arctic, Rusia a redeschis numeroase baze militare. Conform aceluiaşi „cadru strategic”, Canada îşi propune să „consolideze (...) capacităţile de supraveghere şi de control”, mai ales cu ajutorul a noi sateliţi.

În fine, Canada vrea să-şi intensifice colaborarea cu aliaţii şi vecinii săi nordici, SUA (Alaska) şi Danemarca (Groenlanda), şi să „exploreze posibilităţi de colaborare cu Norvegia, şi ea membră a NATO, pentru a creşte supravegherea regiunii Arcticii în general”.

Citit 866 ori Ultima modificare Duminică, 15 Septembrie 2019 00:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.