Timpul pentru acordul post-Brexit, prea scurt

Timpul pentru acordul post-Brexit, prea scurt

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la faptul că blocul comunitar va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie în 2020, relatează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii Europene va fi să stabilească împreună cu Londra condiţiile relaţiei sale cu UE după ieşirea planificată pe 31 ianuarie. După această dată, Regatul Unit va rămâne într-un acord de tranziţie până la sfârşitul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat viitoarele relaţii comerciale.
"Sunt foarte îngrijorată, având în vedere puţinul timp pe care îl avem. Nu este vorba doar de negocierea unui acord de comerţ liber, ci de multe alte subiecte. Mi se pare că, de ambele părţi, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate aceste negocieri sunt realizabile într-un timp atât de scurt. Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanţ la jumătatea anului şi, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziţie", a declarat von der Leyen, pentru ziarul francez Les Echos.
La începutul acestei săptămâni, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul şi ratificarea unei relaţii post-Brexit până la sfârşitul anului 2020, aşa cum a cerut premierul britanic Boris Johnson, va fi o provocare uriaşă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul. Dacă anul 2020 se încheie fără a fi încheiat un acord, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriaşa piaţă unică a UE, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă şi comerţul de ambele părţi.

Citit 1596 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2019 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.