Trump se ceartă cu miniştrii iranieni pe Twitter

Trump se ceartă cu miniştrii iranieni pe Twitter
Războiul ameninţărilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, i-a răspuns lui Donald Trump, duminică, pe Twitter, în ceea ce priveşte ameninţarea preşedintelui american de a bombarda 52 de obiective iraniene „foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”. Zarif spune că atacarea siturilor culturale este o crimă de război, în timp ce un alt membru al guvernului iranian l-a numit pe Trump un „terorist în costum”, relatează CNN.

Ministrul iranian de Externe spune că atacarea siturilor culturale de către americani ar reprezenta o încălcare a unor principii de bază ale legii internaţionale şi a calificat că o astfel de acţiune ar fi o „crimă de război”. În aceeaşi notă i-a urmat şi ministrul pentru Informaţii al Iranului, Mohammed Javad-Azari, care l-a numit pe Trump un „terorist în costum”.

Donald Trump a subliniat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an, la sfârşitul anului 1979, în Ambasada Statelor Unite din Teheran. Unele din aceste ținte iraniene „sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”, a precizat Trump, într-un mesaj pe Twitter. „Statele Unite nu mai doresc ameninţări!”, spune, totuși, președintele american. El le-a cerut iranienilor să înceteze cu amenințările.

Anunţul făcut de preşedintele Statelor Unite intervine ca răspuns la ameninţările cu răzbunarea formulate de liderii de la Teheran, după lovitura americană care l-a ucis la Bagdad pe generalul iranian Qasem Soleimani, şeful Forţelor Quds, însărcinate cu operaţiuni în exteriorul Iranului. Președintele american le răspunde astfel iranienilor, care au spus că în raza lor de acțiune sunt 35 de ținte americane din Orientul Mijlociu, dar și orașul israelian Tel Aviv.

Funeraliile lui Qasem Soleimani au început duminică în Iran, ceremoniile fiind conduse chiar de liderul suprem al republicii islamice, ayatollahul Khamenei. Sâmbătă, sicriul generalului, considerat de Trump teroristul numărul 1 al planetei, a fost purtat în procesiune prin cele mai sfinte locuri șiite din Irak.

Atacul împotriva generalului Soleimani, ucis într-o operaţiune cu dronă asupra unui convoi de paramilitari irakieni pro-iranieni, „a fost de fapt un act de război din partea Statelor Unite împotriva poporului iranian”, a afirmat vineri seară ambasadorul iranian în SUA. Un apropiat al ayatollahului, Hossein Dehghan, consilier militar şi fost ministru de apărare al Iranului, a anunţat că „Iranul nu caută război. America este cea care a început războiul. Prin urmare, ar trebuie să accepte o reacţie potrivită la acţiunilor lor. Singurul lucru care poate încheia această perioadă de război este ca americanii să primească o lovitură egală cu cea pe care au dat-o. După asta, nu ar trebui să se deschidă un nou ciclu”, arată CNN.

„Nu vrem război cu Iranul”

Mai multe manifestaţii au avut loc în marile oraşe americane, participanţii scandând că nu vor război cu Iranul, a doua zi după atacul soldat cu uciderea generalului Soleimani. În faţa Casei Albe s-au strâns peste 200 de persoane la apelul organizaţiilor de stânga. „Vrem retragerea trupelor SUA din Irak imediat! Fără război şi sancţiuni contra Iranului", au spus manifestanţii. Şi în Times Square, la New York, manifestanţii au defilat şi au cerut să nu se intre într-un război cu Iranul. „Războiul nu este o strategie de realegere”, se putea citi pe un banner. Manifestaţii au avut loc şi la Chicago, în faţa clădirii Trump Tower, dar şi la Los Angeles.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, anunţă duminică un comunicat al UE, care cere din nou o „de-escaladare” a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cu excepţia notabilă a Israelului, care şi-a declarat sprijinul pentru americani, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, şi-au exprimat îngrijorarea după atac, făcând apel la „reţinere”. De altfel, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost „la fel de utili” pe cât ar fi trebuit, în cazul generalului iranian Qassem Soleimani.

Citit 1207 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 01:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.