Guvernul Irakului cere retragerea militarilor americani

Guvernul Irakului cere retragerea militarilor americani
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul în funcţie al Irakului, Adel Abdel Mahdi, i-a cerut vineri secretarului de Stat american, Mike Pompeo, trimiterea unei misiuni pentru organizarea retragerii trupelor americane din Irak, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Adel Abdel Mahdi „a cerut să fie trimişi reprezentanţi în Irak pentru a stabili mecanismele necesare aplicării deciziei Parlamentului irakian în sensul retragerii în siguranţă a trupelor americane”, a comunicat Guvernul de la Bagdad. La nivel oficial, administraţia de la Washington a transmis că nu există niciun plan de retragere a trupelor, dar Comandamentul regional american a informat autorităţile irakiene că efectivele militare urmează să fie retrase.

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani. Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane. „Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis", a anunţat Guvernul de la Bagdad.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

În altă ordine de idei, Ministerul irakian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a discuta despre atacurile cu rachete ce au vizat baze militare aflate pe teritoriul Irakului, relatează site-ul agenției Reuters. Iranul a desfășurat mai multe atacuri asupra unor baze militare din Irak, unde sunt staționate trupe americane. Bagdadul consideră aceste acțiuni ca fiind o încălcare a suveranității sale. Ministerul de Externe a făcut apel printr-un comunicat la respectarea independenței Irakului. Oficialii au mai informat că ambasadorul iranian a fost convocat în contextul atacurilor desfășurate pe teritoriul irakian.

Citit 984 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2020 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.