Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Franţa, Marea Britanie şi Germania au activat mecanismul privind posibila încălcare de către Iran a Acordului nuclear, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.

„Nu acceptăm argumentaţia că Iranul are dreptul de a reduce respectarea Acordului nuclear. În loc de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear, Iranul a ales să limiteze în continuare respectarea prevederilor. Nu mai avem altă opţiune, date fiind măsurile luate de Iran, decât să ne exprimăm azi îngrijorarea faţă de faptul că Iranul nu-şi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat prin JCPoA (sigla engleză a Acordului de la Viena)”, anunţă, într-un comunicat comun, ministerele de Extene francez, german şi britanic. „Astfel, cele trei ţări semnatare ale acordului anunţă că „sesizează Comisia Comună, în cadrul Mecanismului de soluţionare a diferendelor”, cu obiectivul de a ”readuce Iranul la respectarea deplină a angajamentelor” pe care şi le-a asumat. Activarea mecanismului privind nerespectarea Acordului atomic riscă să conducă la sancţiuni împotriva Iranului.
Administraţia din Iran a anunţat la începutul lunii ianuarie, în contextul crizei cu Statele Unite, că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic. Iranul va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Administraţia iraniană a transmis că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile.
Iranul a anunţat decizia în contextul tensiunilor puternice cu Statele Unite după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian în oraşul irakian Bagdad. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Citit 723 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2020 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.