Guvernul Rusiei a demisionat

Guvernul Rusiei a demisionat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat miercuri că guvernul pe care îl conduce demisionează, pentru ca președintele Vladimir Putin să poată face modificările constituționale pe care le dorește. Medvedev a făcut anunțul surpriză la televiziunea de stat, alături de Putin. Liderul de la Kremlin i-a mulțumit lui Medvedev, un aliat apropiat, pentru munca de până acum.

Dmitri Medvedev a argumentat că Vladimir Putin a formulat o serie de "modificări fundamentale" în Constituţia Rusiei. „Aceste schimbări, dacă vor fi adoptate şi cel mai probabil vor fi adoptate, aşa cum a spus Vladimir Putin, vor genera schimbări semnificative nu doar pentru un număr de articole ale Constituţiei, ci şi pentru balanţa puterii în întregime”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţia de presă Sputnik.

Preşedintele Vladimir Putin a propus miercuri un referendum pe tema schimbărilor constituționale majore ce vor muta centrul de greutate al puterii dinspre președinte spre parlament și premier, o decizie ce-i va permite să rămână la cârma țării după ce va părăsi Kremlinul. Putin a propus acordarea Dumei de Stat a prerogativei desemnării premierului, a vicepremierului şi a miniştrilor, precizând că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii persoanele desemnate. „Propun modificarea ordinii şi sarcinilor Dumei de Stat, care nu doar va accepta, ci şi va desemna candidatul pentru conducerea Guvernului Rusiei. Ulterior, pe baza recomandării premierului, vor fi desemnaţi vicepremierii şi miniştrii”, a declarat Vladimir Putin, subliniind că preşedintele va fi obligat să numească în funcţii candidaţi desemnaţi. „Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea respinge candidaţii aprobaţi de Parlament pentru aceste funcţii”, a explicat Putin, conform agenţiei Tass.

Vladimir Putin i-a mulţumit lui Dmitri Medvedev pentru activitate şi l-a rugat să rămână în funcţie până la numirea unui nou cabinet. Liderul de la Kremlin a anunţat, de asemenea, că Medvedev va primi un nou post, acela de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus chiar de Putin.

Printre posibilii candidați pentru funcția de premier se numără Sergei Sobyanin, primarul Moscovei, Dmitri Oreshkin, ministrul Economiei, și Alexander Novak, ministrul Energiei.

Citit 2001 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Ianuarie 2020 19:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.