Gazoductul Nord Stream 2, finalizat de ruşi

Gazoductul Nord Stream 2, finalizat de ruşi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conducta Nord Stream 2, destinată să transporte gaze naturale ruseşti spre UE, va fi finalizată de partea rusă, pentru a putea fi ocolite sancţiunile americane care vizează companiile europene implicate în construcţia acestui gazoduct, a declarat marţi directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, transmite AFP.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. Termenul iniţial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020. Însă, la sfârşitul lunii decembrie 2019, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Tot marţi, Elena Burmistrova a spus că Gazprom intenţionează să îşi menţină exporturile de gaze spre ţările non-CSI la nivelul din anii precedenţi. „În 2019, exporturile Gazprom spre ţările non-CSI s-au ridicat la 199,3 miliarde metri cubi. Un lucru este clar, Gazprom a fost şi rămâne cel mai mare exportator de gaze naturale din Europa şi lume. Pe termen mediu, ne aşteptăm ca exporturile spre Europa să rămână la nivelul atins în ultimii ani cu ajustări în funcţiile de condiţiile meteo”, a spus Burmistrova.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Conform cifrelor comunicate de Gazprom Export LLC, în 2018, compania a livrat României o cantitate de 1,32 miliarde metri cubi de gaze naturale, mai puţin de jumătate faţă de cantitatea de 3,17 miliarde metri cubi livrată Bulgariei şi mai puţin de o cincime faţă de cantitatea de 7,41 miliarde metri cubi livrată Ungariei.

Citit 2229 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2020 19:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.