Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

În noua Constituție a Rusiei, va fi înscrisă „credința în Dumnezeu” și „definiția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie”.

În Rusia a început ieri referendumul constituțional, care va dura o săptămână și care, la final, îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului pentru cel puțin 16 ani, până în 2036. La urne sunt chemați aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus.
Putin a iniţiat reforma constituţională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Reforma a fost aprobată, apoi, de Curtea Constituțională a Rusiei. Referendumul nu ar fi fost obligatoriu, dar Vladimir Putin a dorit să îl organizeze, dată fiind importanţa subiectului. Conform actualei legi fundamentale, Putin - acum în vârstă de 67 de ani - ar fi trebuit să îşi încheie mandatul în 2024. O nouă Constituţie îi va mai permite să candideze de două ori şi să rămână preşedinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.
Deşi susţinerea populară pentru Putin a scăzut de la 79% în mai 2018 la 59%, rezultatul referendumului este sigur în asemenea măsură încât textul noii Constituţii se găseşte deja în librării. Institutul de stat VTsIOM prognozează că modificarea legii fundamentale a Rusiei va fi aprobată de până la 76% din cei care se vor prezenta la urne. Reforma acoperă şi alte domenii, în afara mandatelor prezidenţiale. Şeful statului urmează să aibă noi prerogative, cum ar fi numirea şi destituirea judecătorilor. De asemenea, este prevăzută indexarea pensiilor şi sunt înscrise în Constituţie „credinţa în Dumnezeu” şi definiţia căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie.
Alexei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui, le-a cerut susţinătorilor săi să boicoteze votarea, susţinând că este „ilegală, lipsită de sens şi periculoasă pentru sănătate”. Liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a afirmat că Putin are deja „mai multe puteri decât un ţar, un faraon şi un secretar general al Partidului Comunist la un loc”.
Vladimir Putin, fost ofiţer KGB, este la putere, ca preşedinte sau premier, din 1999 şi susţine că nu s-a decis încă dacă va candida din nou la preşedinţie.
Andrei Kolesnikov, cercetător în cadrul Centrului Carnegie din Moscova, este de părere că „deoarece preşedintele nu şi-a găsit un succesor, s-a numit pe sine însuşi”.

Citit 547 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2020 20:27

1 comentariu

 • postat de analist politic Joi, 25 Iunie 2020 22:52 89.137.136.*** Link la comentariu
  1
  3

  Rusii nu pleaca capul si nu isi dau rezervele tarii si resursele naturale la altii ! Putin adevarat lider de stat!
  Si Donalt Trump trebuie reales ! Ma ingrijoreaza Germania.....tot primesc sirieni si toata lumea infractionala din Asia si Africa si asta ma ingrijoreaza !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.