”Regiunea autonomă” din Seattle, recucerită de autorități. Acţiune în forţă a poliţiei

”Regiunea autonomă” din Seattle, recucerită de autorități. Acţiune în forţă a poliţiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Poliţia a recâştigat controlul asupra aşa-numitei "regiuni autonome" din oraşul american Seattle, creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor împotriva brutalităţii şi rasismului forţelor de ordine, relatează joi dpa, citat de Agerpres.

Cel puţin 32 de persoane au fost arestate. Operaţiunea, începută cu puţin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, poliţiştii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor. Unul dintre arestaţi, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea asupra lui o ţeavă mare de metal şi un cuţit de bucătărie.

Numită iniţial "Zona autonomă Capitol Hill", ea a devenit apoi cunoscută ca "Occupy Protest" sau CHAZ, cu obiectivul creării unui spaţiu liber de poliţie şi cu o ideologie comunitariană. O serie de incidente cu arme de foc s-au soldat însă cu mai mulţi răniţi şi doi decedaţi.

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violenţelor şi a problemelor de siguranţă publică. "Oricine rămâne  sau revine în zonă va fi arestat", a transmis poliţia pe Twitter, înainte de a declanşa operaţiunea. Mulţi dintre ocupanţii iniţiali plecaseră deja.

Durkan a ezitat să pună capăt "zonei autonome" a protestatarilor, care ocupaseră şi o secţie de poliţie. Ea şi-a atras astfel criticile conservatorilor, dar se pare că încerca să rezolve problema fără a se ajunge la confruntări serioase.

Procurorul general (ministrul Justiţiei) William Barr i-a ordonat şefei poliţiei din Seattle, Carmen Best, să "restabilească domnia legii în Seattle".

Preşedintele Donald Trump ameninţase că "va lua înapoi" oraşul, dar primarul Durkan şi guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, tot un democrat, i-au transmis să nu se amestece.

Zona controlată până ieri de protestatari se întinde pe aproximativ șase cvartale în Capitol Hill. Acesta este un centru al scenei artistice și culturale din Seattle, modernizat în ultimii ani, pe măsură ce angajații firmelor din domeniul tehnologic, bine plătiți, s-au mutat în zonă, ducând la creșterea dramatică a prețurilor imobiliare. Mass-media locală a descris CHAZ ca având o atmosferă asemănătoare unui festival, cu lecturi de poezie, muzică și seri de filme. Manifestanții ofereau apă aromată gratuită, gustări, produse de protecție solară și de igienizare a mâinilor. Sute de oameni se strângeau în zonă în fiecare zi. Cuvintele "Black Lives Matter" au fost vopsite pe caldarâm, iar multe magazine și restaurante din CHAZ au fost inscripționate cu sloganuri anti-Trump, care critică rasismul și brutalitatea poliției.

Citit 570 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 20:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.